Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida Westman berätta om tuffa tiden: ”Det blir nästan som en sorg” Foto: Instagram/BILDBYRÅN

Backhoppartalangen Frida Westman efter femte operationen

Uppdaterad
Publicerad

Backhoppartalangen Frida Westman har precis genomgått sin karriärs femte knäoperation och missar resten av säsongen.

En tuff period av rehab väntar nu för den 22-åriga talangen.

– När man nått botten så kan man inte gå längre ner – och då måste man bara ta sig upp, säger Frida Westman i en intervju med SVT Sport.

Trots att hon är ung har Frida Westman redan opererats fem gånger – den senaste för bara några dagar sedan.

En sena har tagits från hennes högra knä och satts in i hennes vänstra. Det svider när hon böjer knäna men operationen gick bra.

Westman missade VM i februari efter en skada hon ådrog sig i november.

– Det är tufft och man blir väldigt kritisk mot sig själv. Man känner otrolig besvikelse och man går igenom en hel del med sig själv. Vad har man gjort för fel? Och vad kunde jag gjort annorlunda? Men tyvärr så kan man inte gå tillbaka. Och jag har ändå känt att jag gjort allt jag kunnat. Speciellt den här sommaren har jag jobbat hårt och jag har varit starkare än någonsin. Just det är jobbigt: `Varför måste jag behöva gå igenom det en gång till´?

”Det är i alla fall det valet jag gör”

Hon har en idrottspsykolog som hon jobbar med och som hjälpt henne – tips och tricks för att hantera skadeperioderna.

– Ja, men det kan vara att hänga med vänner och försöka socialisera sig – hitta på saker som är meningsfullt för en och inte bara idrotten. För idrotten är ju såklart hela ens liv men man måste också försöka hitta andra saker som gör en glad, så att det känns bättre. Och när det känns som jobbigast; att man står i det och accepterar att `nu känner jag såhär´ och sen kan man försöka ta sig ur den känslan.

Jag tänker att du har lärt dig mycket eftersom du har gått igenom det tidigare. Vad tänker du inför den här rehabiliteringsperioden?

– Mitt sätt att tänka är att jag kommer bli ännu starkare, för jag har liksom inget val. Eller det är i alla fall det valet jag gör. Att jag ska bli ännu bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.