Astrid Norstedt riktar kritik mot Fis. Sandro Pertile svarar. Foto: Bildbyrån. TT.

Fis svar: Damer har lägre marknadsvärde

Uppdaterad
Publicerad

De kvinnliga backhopparna har endast en inplanerad tävling i världscupen och rasar mot Fis.

Det internationella skidförbundet svarar på kritiken.

– Enligt tv- och sponsoravtal har män och kvinnor olika värden. Det handlar om marknadsvärdet, säger Sandro Pertile, tävlingschef för backhoppning hos Fis, till SVT Sport.

De manliga backhopparna har 16 inplanerade tävlingstillfällen i världscupen den närmaste tiden – men damerna har endast en. Flera av hopparna rasar mot Fis prioriteringar.

Regerande OS- och VM-guldmedaljören Maren Lundby riktar skarp kritik mot Fis, det internationella skidförbundet, och deras prioriteringar. Hon får medhåll av svenskan Astrid Norstedt.

– Det här är något som jag är väldigt upprörd över. Jag tycker att det är helt förskräckligt, säger 19-åriga talangen Norstedt till SVT Sport.

”Handlar om marknadsvärdet”

SVT Sport har varit i kontakt med Sandro Pertile, tävlingschef för backhoppning hos Fis.

– Enligt tv- och sponsoravtal har män och kvinnor olika värden. Det handlar om marknadsvärdet, säger Pertile och fortsätter:

– Tyvärr är nuvarande inkomstnivå för att arrangera en damtävling inte tillräcklig för att täcka alla kostnader för evenemanget. Det är en av anledningarna till att inte så många vill arrangera en tävling. Det är högre inkomster vid manliga tävlingar, så det är lättare att hitta arrangörer.

Pertile berättar även att Chika Yoshida, tävlingsdirektör för damernas backhoppning hos Fis, har letat arrangörer över hela världen men inte lyckats hitta någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.