Frida Westman gör världscupdebut. Foto: Bildbyrån

Efter alla skadeproblem – Frida Westman gör världscupdebut i backhoppning

Uppdaterad
Publicerad

I dag gör Frida Westman världscupdebut i backhoppning.

Men dubbla knäskador hade kunnat sätta stopp för karriären.

– Då kände jag lite ”ska jag fortsätta”?, säger hon till SVT Sport.

Frida Westman från Örnsköldsvik följde alltid med pappa Magnus till backen när hon var liten. När hon en dag kom hem efter att ha tittat på en tävling bestämde hon sig – hon skulle också hoppa. Då var hon sex år gammal. I dag gör hon som 20-åring debut i världscupen. Men resan dit har inte varit enkel.

Allt började 2017 under premiären på snö. Efter första hoppet fick hon ont i knät och det visade sig att både menisk och korsband var skadat. Efter operation var hon sedan tillbaka efter några månader. Då kom nästa smäll, på det andra knät.

– Det var mycket tuffare än första gången. Det var som en tomhet och jag förstod inte vad jag hade gjort fel. Jag hade ju kämpat för att komma tillbaka och så får jag det här. Då kände jag lite ”ska jag fortsätta”?, säger hon till SVT Sport. 

– Jag var ju så pass ung då, nästan 18, och jag kände att jag hade så mycket mer att ge så då kunde jag inte ge upp.

Ny operation väntade och den här gången tog det knappt ett år att komma tillbaka. Under rehabiliteringen 2019 flyttade Westman till Norge för att göra en större satsning på backhoppningen.

Höll på att missa kvalet

20-åringen gjorde VM-debut tidigare i år och placerade sig på en 35:e plats. I september drog hon sedan till med att ta den bästa placeringen för en svensk backhoppare på 14 år, när hon blev femma under kontinentalcupen i Oslo. Det följde hon upp med att förra vecka missa pallen med endast 0,6 poäng på säsongens första FIS cup-tävling.

I dag kliver hon in i världscupen i ryska Nizhny Tagil. Hon tog sig vidare från gårdagens kval på en 31:a plats, trots en allergisk reaktion som gjorde att hon missade träningshoppen inför kvalet.

– Jag är allergisk mot jordnötter och jag kände i går på lunchen att jag åt någonting som jag inte borde äta mer av. Efter uppvärmningen blev pulsen högre och så kände jag att ansiktet började svälla upp och ögonen blev helt röda, säger hon.

Men tack vare ambulanspersonal som hämtade hennes medicin från hotellrummet kunde hon ändå genomföra kvalet. I dag är hon piggare och målet är att hamna bland de 30 som tar sig vidare till andra omgången.

– Jag tror att det kommer bli mycket bättre i dag. Jag vet att jag har kapaciteten att ta mig till andra omgången och ta poäng, säger hon.

Siktar mot OS-guld

Trots att dagens mål är att nå andra omgången har Frida Westman ett annat, tydligt, mål med karriären i stort.

– Ända sedan jag började satsa har jag sagt jag ska ta OS-guld. Jag har ju lust att bli bäst i världen på dambackhoppning. Om jag lyckas hoppas jag få fram det i Sverige, att det blir större igen så vi inte tappar sporten helt, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.