Tysken Markus Eisenbichler hoppade 138 meter i den första omgången inför hemmafansen i Garmisch-Partenkirchen. Foto: TT.

Japan snuvade hemmafansen i klassisk backhoppning

Publicerad

Japanen Ryoyu Kobayashi vann den klassiska nyårsdagsbackhoppningen i ett mulet Garmisch-Partenkirchen med ett flagghav värdigt en toppmatch för Bayern München en timme bort med bil.

Det skulle handla om en kamp mellan två man: Ryoyu Kobayashi mot hemmafavoriten Markus Eisenbichler.

– Han avslutar med en perfekt telemark, säger SVT Sports expert Anders Daun om Kobayashis avslutande hopp som mätte 133 meter, vilket var två meter kortare än hemmaidolen Markus Eisenbichler som hoppat precis innan men fått lägre poäng. Daun uppskattar att Kobayashis bättre vindförhållanden gav fem poäng i fördel.

Efter en nervös väntan kunde Kobayashi fira segern och tacka Eisenbichler för en god kamp. Japanen vann på 266,6 poäng, 1,9 poäng före tysken. De stod i särklass.  

Hemmafansen hoppades på att Eisenbichlers hopp skulle räcka.

– Det var ett riktigt stabilt nedslag, inget fladder på skidorna där inte, säger Daun om Eisenbichlers hopp. 

Efter den första omgången ledde världscupledaren Ryoyu Kobayashi med två tiondelar före Eisenbichler, som poserade med fans inför den andra omgången. De var över sex poäng före trean, polacken Dawid Kubacki.
 

Kobayashi vann igen

Tysk-österrikiska backhopparveckan:

Visa

30 dec: Oberstdorf
1 jan: Garmisch-Partenkirchen
4 jan: Innsbruck
6 jan: Bischofshofen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer