Maren Lundby flyger fram under kvalet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lundby redo för historisk VM-tävling

Uppdaterad
Publicerad

Norges skid-VM har hittills gått lekande lätt, sju guld och 18 pallplatser efter Johaugs utklassning, men i dagens historiska backhoppning är bara närvaron en seger i sig.

Damerna debuterar i storbacke, mycket tack vare norska stjärnan Maren Lundbys intensiva kamp mot Internationella skidförbundet.

– Tack vare henne har vi fått ett fullvärdigt program på VM, säger landslagskompisen Silje Opseth till norska NTB.

Det är snart 100 år sedan herrarna började VM-hoppa, 1925 i Johannisbad knep tjecken Willen Dick det historiska första guldet och sedan dess har det varit en osedvanligt lång och utdragen process för damerna att komma in på programmet.

Faktum är att Maren Lundby går som en röd tråd genom den gedigna kampen, en tuff norska som 2009 i Liberec, när väl damerna debuterade i hoppsportens VM-tävlingar, satt med startnummer 1 på bröstet och blev redan då, som 14-åring, historisk.

Sitt sjunde VM

Nu är hon en av bara fem kvarvarande som gör sitt sjunde VM, i sällskap med Daniela Iraschko-Stolz, Österrike, finländskan Julia Kykkönen, Spela Rogelj, Slovenien och Japans Yuki Ito. Framförallt är Lundby den som stuckit ut med både sportsliga och idrottspolitiska framgångar.

Faktum är att damhoppningen så sent som för ett år sen inte hade storbacke med på VM-programmet, ett besked som fick den idag 26-åriga OS- och VM-vinnaren att rasa mot Internationella skidförbundet. Hennes brandtal för en mer jämlik mästerskapssyn fick ett brett genomslag.

Ett i all hast omgjort förslag antogs på en Fis-kongress i Thailand i maj, en bejublad seger för de kvinnliga backhopparna och en framgång som främst tillskrivs Lundby.

Förkämpe för jämlikhet

– I den norska hopphistorien kommer hon att ses som en av de stora, först och främst för sina prestationer, men hennes eftermäle i norsk idrottshistoria är också som en av de största förkämparna för jämlikhet, säger landslagets hoppchef Clas Brede Bråten till norska nyhetsbyrån NTB.

Och mitt i kampen har hon ändå presterat på högsta nivå. Regerande olympisk mästare, världsmästare 2019 och totalt sju VM-medaljer, tre av dom från Oberstdorf. Frågan är om hon rent av kan slå till och vinna den historiska tävling hon själv så  starkt bidragit till att få till stånd?

Konkurrensen är skarp, mot österrikiska supertalangen Marita Kramer, japanskan Sara Takanashi, färska slovenska världsmästarinnan från normalbacke Ema Klinec och för all del hennes världscupledande landsmaninna Nika Kriznar. Chansen finns definitivt för Lundby som sen tänker ta upp fajten kring den sista muren att rivas: skidflygning.

– Jag tvekar inte kring att hoppa i en skidflygningsbacke (där de längsta hoppen i världen är över 250 meter) och när jag frågar runt bland mina kvinnliga kollegor så är svaret ”ja, vi är redo”, säger Lundby i en intervju med norska Dagbladet.

En tuffing som har en hel del kvar att bocka av på sin lista. Och kanske sätter ett ”check” bakom ett VM-guld i storbacke redan ikväll.

SVT sänder VM-tävlingen i storbacke med start 17.15 i SVT1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.