Foto: Bildbyrån

Vill inte banta för OS – stöttas av svenska backhopparen: ”Sänder ut bra signaler”

Uppdaterad
Publicerad

Den olympiska mästaren Maren Lundby kommer inte försöka försvara sitt OS-guld i Peking nästa år. Anledningen är att norskan inte vill banta inför mästerskapet. Ett beslut som Lundbys svenska backhopparkollega stöttar.

– Det är vettigt att man vill komma i tävlingsform på ett vettigt sätt, det sänder ut bra signaler, säger Astrid Norstedt till SVT Sport.

27-åringens beslut att inte ställa upp i OS kommer inte som en överraskning för svenska backhopparen Astrid Norstedt.

– Många såg det ändå komma, de som känner henne lite. Men det är verkligen ett stort beslut och ett starkt beslut, säger 20-åringen till SVT Sport.

– Det var tråkigt, men jag tycker hon har tagit ett klokt beslut som hon övervägt väldigt väl.

”Svårt ämne”

Maren Lundby menar att det ställs extrema krav i backhoppning och att vikten är en av dem. Hon berättar i en känslosam intervju med NRK att hon väljer att stå över OS för att ta hand om sig själv och inte gå ned i vikt på ett ohälsosamt sätt.

– Det är ett svårt ämne att prata om, jag tycker det var vettiga ord som Maren sa. Det är vettigt att man vill komma i tävlingsform på ett vettigt sätt, det sänder ut bra signaler.

– Det ställs ju extrema krav i alla idrotter, på olika saker. Det är klart att vikt spelar in i en sport som backhoppning. Men vi har ju BMI-regler som reglerar att det inte ska ge fördelar.

”Är en förutsättning”

Är det här något ni pratar om i det svenska landslaget, med ledare och andra hoppare?

– Ja, jag och min tränare är väldigt noga med att man ska må bra psykiskt, och det är ju en förutsättning för att prestera.

När SVT Sport får tag i Astrid Norstedt är hon på väg till Slovenien för ännu ett träningsläger. Säsongens första tävling blir Fis-cupen i Falun andra helgen i november. Och det stora målet är såklart OS i Peking.

– Först och främst måste man ta sig dit. Jag har haft en liten uppförsbacke nu i somras. Men det börjar ta sig, så jag är ändå optimistisk.

KLIPP: 60 sekunder: Maren Lundbys OS-besked och kritiken från Emil Iversen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.