Det blev vilt jubel i det norska lägret när Tande skulle gratuleras. Han var tionde norrman att vinna på klassiska nyårsdagen. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Norsk seger i nyårsdagshoppning

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Daniel-André Tande vann den klassiska nyårsdagshoppningen i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland.

Han hoppade längst med 138 meter i första omgången och fick på 142 meter i den andra men fick vänta några nervösa sekunder eftersom polacken Kamil Stoch hoppat 143 meter i den gamla OS-backen från 1936.

– Jag var så otroligt nervös. Det var så skönt att äntligen få stolpe in, säger 22-årige Tande till NRK med tårar i ögonen efter att ha fått träffa sin mamma.

Stoch leder tysk-österrikiska backhopparveckan på 591 poäng, före Stefan Kraft, som vann den inledande tävlingen i Oberstdorf, 590 och Tande som har 584.

Slovenen Domen Prevc (som var femma i dag) leder den totala världscupen, där tysk-österrikiska backhopparveckan ingår, före Tande, Kraft och Stoch.

Tysk-österrikiska backhopparveckan:

30/12 Oberstdorf, Tyskland

1/1 Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

4/1 Innsbruck, Österrike

6/1 Bischofshoften, Österrike

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.