Matti Nykänen i Oberstdorf 1987. Foto: Bildbyrån

Krönika: När Nykänen hoppade så stannade Finland

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vi har alla vår berättelse. Jag har fått min via min far. Det var i slutet av 1980-talet. En äldre kvinna hade tillfälligt blivit intagen på sjukhus från äldreboendet. Hon förklarade att de hade suttit i ett allrum och tittat på backhoppning. Som vanligt blev det spännande.

”Heja Nykänen! ropade jag och så svimmade jag”, berättade hon senare på österbottnisk dialekt.

Då Ingemar Stenmark åkte stannade Sverige, då Matti Nykänen hoppade stannade Finland.

Hannes Nyberg

reporter

Matti Nykänen var mycket, men framför allt var han en gudabenådad backhoppare.  Fyra OS-guld, fem VM-guld, fyra totala världscupsegrar och näst flest segrar i världscupen genom tiderna.

Han hade en stor talang i livet och det var backhoppning, men det var han desto bättre på. Många skulle nog hävda att han är den bästa backhopparen genom alla tider.

Storslam i Calgary

Den allra största triumfen kom i OS i Calgary 1988. Nykänen, då 24 år gammal, inledde med att vinna normalbacken, men sedan började det blåsa. Tävlingarna sköts upp och sköts upp. I Finland var man orolig för hur den rastlösa stjärnan skulle klara av de nya förutsättningarna.

Men parhästen och tränaren Matti Pulli hade en plan. Ställ in ett flipperspel i ett hörn och ställ Nykänen framför det. Han spelade och spelade och sex dagar senare kunde stora backen till slut avgöras.

Nykänen var förstås bäst där och dagen efter såg han till att Finland också tog hem lagbacken.

Nykänen hade ett par likheter med Ingemar Stenmark. För det första var de bäst i världen på varsin vintersport och för det andra var de inte helt naturliga framför kameran men lyckades ändå bli folkkära och leverera odödliga citat.

”Blandning av sorg, saknad och stolthet”

Men utanför tävlingsarenorna hade Matti Nykänen fler likheter med en annan av de största idrottarna genom tiderna.

Då man såg Diego Armando Maradona somna och bli omhändertagen på läktaren under VM i Ryssland i somras var tankesteget inte långt till Matti Nykänen.

Bägge två var helt fenomenala idrottare som efter karriären har blivit mer av en myt och en berättelse än faktiska individer. Det är sorgliga livsöden som man inte klarar av att hantera och därmed i stället väljer att skratta åt.

För en yngre generation finländare blev Matti Nykänen ett ansikte på skvallerpressens omslag och inte en backhoppare. Både pressen, och till viss del det finska folket, känner nog en märklig blandning av sorg, saknad och stolthet i dag.

Stenmark, med mer promille

Redan under karriären hade Nykänen alkoholproblem. Han skickades bland annat hem från den tysk-österrikiska backveckan och då karriären tog slut gick det alldeles för långt.

Nykänen ville tjäna pengar och det var många som ville tjäna pengar på honom. Han drack, sjöng och strippade. Han gifte sig sex gånger med fem olika kvinnor och dömdes till tre fängelsedomar. Nykänen blev en skandalkändis i ordets rätta bemärkelse. Han blev riddaren av den sorgliga skepnaden.

Men då han hoppade samlade han det finska folket som ingen annan har gjort. Den glädje han gav finländarna är ovärderlig. Han var Finlands Stenmark, men med mer promille.

Några av Nykänens legendariska citat

”Det är fifty-sixty hur det går” – (Se on ihan fifty-sixty miten käy.)

”Varje chans är en möjlighet” – (Jokainen tsäänssi on mahdollisuus.)

”Livet är människans bästa tid” – (Elämä on ihmisen parasta aikaa.)

”Alltid då jag hoppar – då jag får vara på backkrönet – så får jag en sådan där känsla av bon voyage, alltså att jag har känt det här tidigare.” – (Aina kun mä hyppään ja pääsen siihen hyppyrin nokalle, niin mulle tulee sellainen bon voyage -tunne, siis että mä oon kokenut tän joskus aikaisemminkin.)

”Ska vi komma överens om att du är en vaktmästare och jag en världsmästare?” – (Sovitaanko että sinä olet vahtimestari ja minä olen maailmanmestari?)

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.