Matti Nykänen är död. Foto: YLE/Jussi Nahkuri

Reaktionerna i Finland: ”Hade svårt att hantera sitt liv”

Publicerad

Matti Nykänens död fått stor uppmärksamhet i Sverige. Men hemma i Finland är det snudd på landssorg.
– Det skulle man kunna säga. Alla i Finland vet vem han var, säger Mikael Oivo, journalist på Svenska Yle, till SVT Sport.

Beskedet från Finland om att Matti Nykänen är död slog ner som en bomb under måndagsmorgonen.

Den finländska backhoppningsikonen, med fyra OS-guld och fem VM-guld, blev 55 år gammal.

Hemma i Finland kom beskedet om hans död som en chock.

– Man skulle kunna säga att det är landssorg, men samtidigt har han haft det så svårt med sitt liv så det är säkert lite tudelade känslor. Han har haft det ganska svårt och kämpigt. Den senaste nyheten jag såg om honom var att han var ledsen över att han inte fick träffa sina barn eller barnbarn, som inte ville ha någon kontakt med honom, berättar Mikael Oivo, journalist på Svenska Yle, till SVT Sport och fortsätter.

– Han var en kändis som figurerade i kvällstidningarna stup i kvarten på grund av olika orsaker och ofta ganska sorgliga grejer. Han hade svårt att hantera sitt liv på ett bra sätt.

Mikael Oivo. Foto: Yle

”Ett tragiskt liv”

Hur tror du hans eftermäle kommer bli?

– Jag tror ändå att folk kommer vilja se till hans stora idrottsprestationer och på 80-talet var han helt enorm. På 90-talet blev det lite tudelat när han började göra musikkarriär och hålla på med striptease i något skede. Det var jättemärkligt. Men när han nu gått bort tror jag folk kommer minnas hans stora idrottskarriär. Jag tror den bilden som kommer lyftas fram är idrottaren Matti Nykänen. Men sedan är det klart att det kommer pratas om det som hände efter hans karriär.

Hur stor var han i Finland?

– Alla i Finland vet vem han var. Han var en av våra största idrottsstjärnor genom tiderna. En av de tio största åtminstone. Man kan räkna upp honom bland alla storheter. En som är jämförbar är Mika Myllylä som var jättestor men som också hade ett tragiskt liv efter att idrottskarriären tog slut i samband med dopningshärvan i Lahtis. Om man talar om vinteridrottare är Matti Nykänen en av de största genom tiderna. Han är absolut på samma nivå som Jarri Kurri och Teemu Selänne om inte till och med större.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Backhopparen Matti Nykänen död

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer