Foto: TT Nyhetsbyrån

Tre bröder Prevc i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Namnet Prevc är högst gångbart i backhopparvärlden i allmänhet och i Slovenien i synnerhet. Storebror Peter dominerade förra säsongen totalt – nu utmanas han två yngrebröder, inte minst 17-årige världscupledaren Domen.

Det är Prevc högst upp i världscupen nu som då, men skillnaden i vinter är att förnamnet skiftat. Minstingen Prevc slog till i säsongspremiären i Ruka med sin debutseger och har sen dess ridit på en framgångsvåg med bland annat vinster i Klingenthal, Lillehammer och senast i Engelberg precis före jul.

Peter Prevc valdes samtidigt i december – för fjärde året i följd – till Sloveniens främste manlige idrottare. Det efter en fjolårssäsong med 15 delsegrar, totalttiteln i världscupen och dessutom både WC-titel och VM-guld i skidflygning. Just det, han krossade motståndet i klassiska tysk-österrikiska backhopparveckan också efter sviten 3-1-1-1 kring nyåret.

Vinterstudion

Dags för en tredje brorsa?

Nu får han plötsligt finna sig i att vara tvåa i familjen. Och det kommer en tredje brorsa också, av många ansedd som den mest talangfulle, men Cene har haft stora hälsobekymmer. 20-åringen har dock börjat hitta rätt, vann tidigare i december dubbla tävlingar på Kontinentalcupen och har fått chansen i världscupen.

I Engelberg var de tre bröder i startlistan och dessutom tog alla poäng i samma tävling! En familj som gjort stort avtryck hemma i backhoppningstokiga Slovenien där det alltid varit status att lyckas inom sporten. För exakt 20 år sen vann Primoz Peterka både backveckan och den totala världscupen och blev en ikon.

Nu är det Prevc som gäller, familjens hemby Dolenja Vas döptes och skyltades i våras om till Kristalna Vas, som en hommage till till den kristallglob som Peter Prevc hoppade hem i världscupen. Det var stora hyllningar och ett festande utan dess like.

Frågan är vad som händer efter den här vintern?!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet