Frida Westman, som nyligen fick en OS-biljett, och Astrid Norstedt är Sveriges bidrag i backhoppningens världscup. Foto: Bildbyrån

VAR införs i backhoppning

Uppdaterad
Publicerad

Fram tills nu har domarna i backhoppning inte haft tillgång till tv-bilder. Nu ska domarna få tillgång till de bilder som tv-publiken haft i alla år och VAR införs därmed i grenen.

– Det är skönt att man fått ett fungerande system. Jag vet att man försökt under ett par år, säger SVT Sports expert Anders Daun.

Det låter märkligt men domarna har suttit i tornet och på långt avstånd bedömt hoppen. Det som som tv-publiken har haft full kontroll på har domarna fått avgöra vid ett enda tillfälle då hoppet skedde live.

Under ett par år, framför allt vid sommartävlingarna har backhoppningen försökt att få VAR-systemet att fungera på ett smidigt sätt. Precis som i fotbollen har kritiken varit att det tagit för lång tid och att flytet i tävlingen försvunnit.

– Problemet har varit att det tagit för lång tid, säger Daun om granskningen som framför allt kommer att gälla nedslaget.

Även i den större backhopparnationen Norge välkomnar man beslutet.

– Det handlar ytterst om idrottarnas säkerhet. De lägger ner mycket energi och gör det väldigt bra. Det har saknats ett bra verktyg för oss domare att bedöma hoppen, säger Fis-domaren Tom Normann till NRK.

VAR användes för första gången för två veckor sedan

Fis tävlingsdirektör för backhoppning, Sandro Pertile, välkomnar tekniken som användes i världscupen för första gången i Klingenthal, Tyskland, för två veckor sedan.

– Vi håller på att utveckla systemet för domarna. Tanken är att de ska ta del av strömningen från en av tv-kamerorna på en enkel skärm och ha möjlighet att se på landningen ännu en gång, säger Pertile.

Backhoppningen hoppas komma tillrätta med fusk från hopparna som döljer dåliga nedslag, där ”fel ben” exempevis kommer ner först, vilket ger en felaktig poängbedömning.

– Sitter man dessutom i dålig vinkel är det svårt för domarna att se, säger NRK:s expert Anders Jacobsen.

Anders Daun tror inte att VAR-införandet kommer att medföra några förändringar i resultatlistan.

– Det kommer att beröra enstaka hopp men vissa hoppare har fått en stämpel på sig. Simon Ammann (40-årig fyrfaldig OS-mästare) har fått en stämpel på sig att göra fusktelemarkslandningar. Det tror jag kan ha satt sig i bakhuvudet på vissa domare. Här ska det bli spännande att se vad domarna sätter för poäng på honom nu när den nya tekniken införs, säger SVT Sports expert Anders Daun.

SVT Sport träffade nyligen Sveriges främsta backhoppare, Frida Westman, i hennes träningsmiljö i Trondheim, Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.