Foto: Bildbyrån

Efter splittringen inom svensk badminton – två klubbar vill ändra nya regeln

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt krav från Svenska badmintonförbundet innebär att spelare måste tillhöra det nationella elitcentret i Uppsala för att få elitstöd.

Något som har väckt reaktioner.

Inför förbundets årsstämma har två badmintonklubbar skickat in en motion med förslaget att ändra regeln.

I våras kunde SVT Sport rapportera om en splittring inom svensk badminton.  

Bakgrunden var att Johanna Magnusson, som tillsammans med Clara Nistad är Sveriges högst rankade dubbelpar (just nu 43:a på världsrankingen), valde att lämna elitcentret i Uppsala och flytta hem till Malmö.  

Som konsekvens blev hon av med sitt elitstöd på grund av den nya regel som införts. Även Clara Nistad blev av med sitt elitstöd eftersom hon tävlar i par med Johanna Magnusson. 

Vill koncentrera satsningen till en plats

Beslutet kritiserades av förbundsstyrelsens dåvarande ordförande Tommy Theorin som lämnade sin post i protest. 

Förbundets sportchef Per-Henrik Croona, som har varit drivande i att införa den nya regeln, höll fast vid beslutet och förklarade för SVT Sport att kravet handlar om att göra en koncentrerad elitsatsning i Uppsala och skapa mer internationellt konkurrenskraftiga spelare.  

Nu väcks diskussionen till liv på nytt.  

Inför badmintonförbundets årsmöte den 25 september har Johanna Magnusson och Clara Nistads hemmaklubbar, Aura respektive Täby, skickat in en motion med förslaget att ändra regeln. De får medhåll från sina distriktsförbund, Skåne och Stockholm, som ställer sig bakom motionen.

Klubbchefen: ”Det tycker vi är fel”

Föreningarna skriver bland annat:  

”Vi vill att framför allt spelare som håller högsta klass internationellt ska ha rätt att ta del av elitsektionens tävlingsstöd i samma utsträckning oavsett om man bedriver sin dagliga träning på Eurocenter (elitcentret i Uppsala) eller inte.” 

Peter Axelsson är den från Täby Badmintonförening som har skrivit under motionen.  

– Vi har spelare som representerar Sverige och är så pass duktiga att de blir uttagna till mästerskap. Men så får de inget stöd att satsa på de mästerskapen. Det tycker vi är fel, säger han.  

Peter Axelsson är i grunden inte emot satsningen på elitcentret i Uppsala, men menar att det måste finnas utrymme för vissa undantag.  

– I huvudsak ska alla de bästa vara där, det håller jag med om. Men har man vettiga skäl, att man till exempel trivs bättre i en annan träningsmiljö, tycker jag man kan hitta en lösning istället för att säga: ”nu får ni ingenting”. 

Förbundets svar: Måste blir tydligare

Förbundsstyrelsen har i sitt svar föreslagit till stämman att återremittera motionen till nästa årsmöte i september 2023 och att under tiden utreda frågan.

Enligt styrelsen har motionärerna i sitt förslag ”förenklat en komplex fråga, utan resonemang om kriterier och regelverk”. De menar till exempel att definitionen av begreppet ”högsta internationella klass” måste tydliggöras. 

Ligger det något i den synpunkten?  

– Det tycker jag vi besvarar, att är man på den nivån att man blir uttagen till VM eller EM så håller man högsta internationella klass. Det baseras ju på världsrankingen så där finns en tydlig gräns, säger Peter Axelsson.

KLIPP: Magnusson förlorade sitt elitstöd: ”Kändes väldigt hårt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Badmintonspelaren Johanna Magnusson från Malmö förlorade sitt elitstöd efter att ha lämnat elitcentrat i Uppsala. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.