Edith Urell. Foto: Svenska Badmintonförbundet

Svenska badmintontalangen förlorade dramatisk JEM-final

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga supertalangen Edith Urell svarade för en stormatch men förlorade den dramatiska JEM-finalen mot den förstaseedade ryskan Anastasiia Shapovalova med 21-14,18-21,20-22 i Lahtis.

I skiljeset hade den oseedade svenskan 15-10 och en matchboll vid 20-19 men ryskan kunde slingra sig ur svenskans grepp och smasha in segerpoängen och vinna rysarfinalen.

Det var en fysiskt krävande match som höll på 64 minuter. Urell hängde över knäna vid sin väska en bra stund efter matchen – för att återhämta sig och samla sig inför intervjuen efteråt.

– Jag är väldigt besviken. Jag hade ledningen i tredje set men tappade fokus men jag tar med mig bra saker härifrån. Nu är jag verkligen trött efter två matcher, säger Urell till arrangören.

Den 18-åriga ryskan lovordade den ett år yngre svenskan:

– Det var så hårt och hon var så svår att slå, en så snabb och teknisk spelare. Jag är så stolt över att ha gett Ryssland ett guld, säger Shapovalova med tårar i ögonen.

Starka avslutningar i de bägge första seten

Den 73-rankade (för juniorer) Urell avslutade första set med att vinna åtta raka poäng. Hon gick från 13-14 till 21-14 och avslutade setet med att lägga en backhandpassering på sidlinjen utom räckhåll för den sjunderankade ryskan.

Urell var nära en liknande avslutning i andra set när hon låg under med 11-20 och räddade sju raka setbollar men föll till slut med 18-21 efter att ryskan drämt in en hård smash och lättad kunde skrika ut sin glädje. Det var rejält nervöst bland de ryska munskyddsförsedda lagkamraterna på läktaren när svenskan var nära att vända.

Första svenska damfinalisten på 37 år

Urell hade inlett finalpasset i Pajulahtihallen med att förlora mixedfinalen tillsammans med Gustav Björkler. Det tyska paret Matthias Kicklitz/Thuc Phuong Nguyen vann en tät uppgörelse med 21-19,21-19.

Inte sedan 1993 har Sverige nått liknande framgångar på ett junior-EM i badminton. Senast Sverige hade en finalist i damsingel var 1983 (Christine Magnusson).

Vid SM i Umeå i vintras skrällde den då 16-åriga Urell, tävlande för Uppsalaklubben Fyrisfjädern, genom att bli den yngsta SM-segraren genom tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.