Tilda Ström blev stor matchhjälte i finalen. Foto: Bildbyrån

Tilda Ström femmålsskytt när Villa vann tredje raka SM-finalen

Villa Lidköping vann sin tredje raka SM-final efter att Tilda Ström haft en helafton på Studenternas elljus. Hon gjorde fem mål när Västerås besegrades med 8-1 i en ensidig final.

– Det känns jättebra. Jag hade inte räknat med någonting men det var skönt med ett tidigt mål, säger Ström.

Villaspelarna åkte ut på isen med guldhjälmarna och firade i en tv-puckshög.  Bucklan höjdes till The Queens ”We are the Champions”.

– Det är helt otroligt. Det blev stora siffror men jag skiter i vilket, säger Sanna Gustafsson till SVT Sport.

I den sista ordinarie minuten slöt Tilda Ström cirkeln genom att göra 8-1 efter ett friläge. Hon inledde med att göra Villas fyra första mål.

– Man vet att VSK tagit ikapp i en final innan och man vågar inte tro på det förrän slutsignalen ljuder, säger kaptenen Agnes Ögren.

I mitten av den andra halvleken plockade Ström åt sig ett utkast av målvakten Sofie Millqvist, satte fart och rundade VSK-försvaret på vänstersidan och lyfte in 4-0 i den bortre burgaveln, ett fascinerande vackert bandymål.

Ströms show inleddes i den fjärde minuten

Redan i den fjärde minuten kom Villas skyttedrottning Tilda Ström i ett läge i mitten och sköt utifrån till höger om Västerås målvakt Isabelle Larsson. Favoriten Villa fick en smakstart med 1-0.

VSK jämnade ut spelet men Tilda Ström utökade till 2-0. Hon snodde åt sig bollen, som Isabelle Larsson försökte hinna först till men i sista stund fick Ström fram klubban, snurrade runt och lyfte in en backhand för 2-0.

”Kanske är det världens bästa spelare”

Precis före pausvilan klippte Ström in sitt tredje mål för 3-0 på halvvolley efter att ha vänt om, ett artistiskt mål i högsta skolan.

– Det är mycket tillfälligheter och det studsar. Nu hade jag turen att bollarna gick in, säger Ström efter sina tre mål i första halvlek.

– Kanske är det världens bästa spelare, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Anledningen till att damerna spelade sin final i kväll, första gången som herrar och damer separerades, var dels att ge dem bättre isförhållanden, dels att ge dem mer uppmärksamhet. Herrfinalen spelas klockan 17.00 på lördagen.