AIK stoppas från att spela på Zinkensdamm. Foto: Bildbyrån

AIK får inte spela på Zinkensdamm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad sätter stopp för AIK att spela sin hemmaåttondel mot Hammarby på Zinkensdamm.

De kan helt enkelt inte garantera personalens säkerhet.

– Vi har förklarat att det är dumt att inte ta tillfället i akt när det finns intresse för en sport som har liten medial uppmärksamhet, säger AIK Bandys ordförande Marco Engborg.

I morgon väntar Stockholmsderby i bandyns åttondelsfinal när Hammarby tar emot AIK på Zinkensdamm.

På torsdag väntar hemmamatch för AIK, som också ville spela på ”Zinken.”

Men det blir på Bergshamra IP istället. Stockholm stad sätter nämligen stopp för spel på Zinkensdamm.

– De hade problem med att hantera säkerheten för sin personal sa dem. Det får man väl respektera. Det är väl mest för att Hammarby valde att spela utan bortasektion och då trodde de att vi ville göra samma sak, men det ville vi inte alls. Vi vill lira med både hemma- och bortasupportrar på båda matcherna. Vi har legat på ganska bra för det här. De gav ett positivt besked men ändrade det idag, säger AIK Bandys ordförande Marco Engborg till SVT Sport.

Tappar en halv miljon

AIK och Hammarby, tillsammans med Stockholm stad, Riksidrottsförbundet och polisen hade ett möte i dag. Engborg menar att han det fanns en klar vinning för alla om även åttondelsfinal nummer två hade spelats på Zinkensdamm.

– Vi har förklarat att det är dumt att inte ta tillfället i akt när det finns intresse för en sport som har liten medial uppmärksamhet, säger AIK Bandys ordförande Marco Engborg.

Rent ekonomiskt hur mycket tappar ni på att spela på Bergshamra IP?

– Vet inte exakt men kanske en halv miljon i pengar.

Christer Persson är ordförande i Bandyförbundets tävlingskommitté. Han menar att klubbarna tidigare i år kommit överens om att spela på respektive arena.

– Vi hade ett uppföljningsmöte efter förra derbyt där båda föreningarna var överens om att spela på respektive hemmaarena utan bortasupportrar, säger han till SVT Sport.

ARKIV: Stökiga scener inför Stockholsderbyt på Zinkensdamm (3 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.