Kungälv har skrivit ett öppet brev till Bandyförbundet. Foto: Bildbyrån

Kungälv kan välja tvångsnedflyttning: ”Ett val vi inte hade önskat”

Uppdaterad
Publicerad

Bandyallsvenskans första omgång spelades i helgen men fyra klubbar valde att avstå.

Ett av lagen var IFK Kungälv – som nu valt att kritisera bandyförbundets startbeslut i ett öppet brev – och som anser sig hamnat i ett ödesdigert val mellan tvångsnedflyttning eller spel.

– Här ställs det sportsliga och föreningens val gentemot vad man tycker är rätt och ansvarigt, säger Ola Dagliden, ordförande i Kungälv.

I helgen valde Boltic, Jönköping, Nässjö och Kungälv att ställa in sina bortamatcher på grund av oro för pandemin.

Beslutet mötte kritik från bland annat Kalix, som skulle gästats av både Jönköping och Nässjö.

– Det handlar bara om att de vill spara pengar, sa Henrik Eriksson, ordförande i Kalix tävlingskommitté, till Bandypuls då.

”Vi tycker det är märkligt”

Men under måndagen valde Kungälv att ta det steget längre och skicka ut ett öppet brev till bland andra bandyförbundet, övriga klubbar och statsministern Stefan Löfven.

– Vi kan inte förstå varför allsvenska bandyspelare anses vara yrkesverksamma. Vi tycker det är märkligt att vi behöver spela. Seriestarten borde ha väntats in, säger Ola Dagliden, ordförande i Kungälv till SVT Sport.

– Vi har skickat en överklagan till bandyförbundets styrelse. Där har vi överklagat två av förbundets beslut. Dels att man ska få böter motsvarande resekostnaden vid en bortamatch, och så tycker vi att man ska backa på frågan om att bli utesluten om man lämnar walk over vid en bortamatch.

Spela mot sin vilja eller åka ur

I brevet anser Kungälv att klubben hamnat inför ett ödesval till helgen. Klubben vill inte spela hemmamatchen mot Västanfors med hänvisning till samhällsläget och därmed ser man endast två alternativ.

Antingen spela mot sin vilja eller lämna walk over och därmed tvångsnedflyttas till ettan.

– Vi har verkligen inte bestämt oss. Det är två... ja... väldigt svåra och dåliga alternativ. Vi kommer fatta beslut senast i morgon förmiddag och meddela det. Just nu står det och väger.

Hur känns det att eventuellt behöva välja walk over och säga adjö till allsvenskan?

– Det är jättesvårt. Här ställs det sportsliga och föreningens val gentemot vad man tycker är rätt och ansvarigt mot spelare, ansvariga, arbetsgivare och samhället. Det är ett val vi inte hade önskat att ställas inför.

Majoriteten av klubbarna i bandyallsvenskan har dock ställt sig positiva till spel. En av klubbarna är TB Västerås.

– Jag tycker det är skitsvårt men jag jag tror att man kan genomföra en serie om vi är noggranna med hygien, inte har publik och gör som vi gjorde i helgen till exempel, säger Calle Juhlin ordförande i TB Västerås.

SVT Sport har sökt bandyförbundet.

KLIPP: Sen kvittering räddade Hammarby (20 november 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hammarbys första poäng efter sen kvittering Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer