Edsbyn svenska mästare efter jätterysare

Uppdaterad
Publicerad

Edsbyn är svenska mästare igen.

Detta efter att ha besegrat Villa Lidköping med 5–4 på Studenternas IP i Uppsala.

Guldet var föreningens 13:e genom tiderna.

– Det är helt sjukt, jag tror inte det var någon som trodde att vi skulle klara det här på förhand, säger Edsbyns Ted Hedell.

Efter en jämn första halvlek kopplade Edsbyn greppet om SM-finalen när Mattias Hammarström skickade in 5–3 på hörna i den 54:e minuten. Inte helt rättvist med tanke på att Villa Lidköping varit det lag som skapat mest under inledningen av den andra halvleken.

I den 65:e minuten fick de chansen att reducera men Christoffer Edlunds straff var usel och vållade inga som helst problem för Henrik Karlström i Edsbyns mål.

Villa gav dock inte upp för det och fortsatte att skapa heta målchanser och med kvarten kvar att spela var det reducerat efter att Johan Löfstedt vevat in bollen rakt upp i nättaket i samband med en hörna.

Klipp: Edsbyns Per Hellmyrs: ”Underbart – vi stod emot allt”

Dramatiskt slut

Avslutningen blev dramatisk. Både Löfstedt och Broberg missade jättelägen för Villa och de skakade fram den ena hörnan efter den andra, sammanlagt 16 stycken under hela matchen, men bollen ville inte in bakom Karlström i målet och därmed kunde Edsbyn bärga klubbens 13:e SM-guld genom tiderna.

– Det är helt underbart. Vi gör en fruktansvärt bra första halvlek och inleder den andra bra, men sen får vi stå emot och vi gör det fantastiskt bra. Vi käkar upp hörnor, vi räddar straffar och vi slänger oss och täcker skott. Vi är värdiga mästare tycker jag även om vi har full respekt för motståndet, de är fruktansvärt vassa. Nu ska vi glädja oss åt det här, säger Per Hellmyrs som inledde målskyttet i matchen.

”Det är sjukt stort”

Men den stora hjälten var ändå Henrik Karlström i Edsbyns mål, som stod för den ena vassa räddningen efter den andra när pressen var som störst.

– Villa var ju favoriter på förhand och sånt tycker vi om i Edsbyn, att få slå lite ur underläge och det var det känslan jag hade också. Det är sjukt stort, att vi vinner är enormt, säger Karlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.