Sverige världsmästare på hemmaplan – besegrade Norge

Bandy-VM på hemmaplan slutade på allra bästa sätt för Sverige.

I finalen besegrade man Norge med hela 12-0 och kan därmed titulera sig världsmästare för tionde gången.

– Guldet smakar bra, det är så sjukt kul, säger Tilda Ström till SVT Sport.

Sverige hade vunnit nio av de tio senaste VM-finalerna inför dagens final mot Norge.

Och i finalen visade man ingen nåd och vann med hela 12-0, i en match som egentligen var avgjord redan i halvtid.

Målrik halvlek

Norge stod upp bra inledningsvis. Fram tills den 17:e minuten då Sverige tog ledningen.

En vänsterhörna från Emelie Åkerlund hamnade hos kapten Matilda Svenler – som snyggt placerade in 1-0-målet. Hennes fjärde mål i VM-turneringen.

Men det tog inte slut där för svensk del.

Fem minuter senare frispelade Moa Friman Tilda Ström, som behärskat kunde sätta sitt elfte VM-mål och Sveriges andra i matchen.

”Klappar ihop”

Norge hade sedan inte mycket att sätta emot. Moa Friman gjorde både 3-0 och 4-0 på kort tid.

– Norge klappar ihop under de senaste sekunder, det här är målen som sannolikt avgör finalen, säger kommentatorn Chris Härenstam.

I halvtid var ställningen hela 6-0. Ett resultat som Norge kunde ha putsat till efter ett par bra chanser och en missad straff.

– Vi gör en bra insats. Vi har fått in sex bollar så det finns inget att klaga på, säger Sveriges Moa Friman i halvtid.

Fjärde raka guldet

I den andra halvleken utökade Sverige sin ledning. Tilda Ström blev femmålsskytt efter att ha gjort 7-0 i mitten på halvleken.

När domaren blåste av matchen stod det klart att Sverige vunnit med 12-0 och säkrat det tionde VM-guldet, varav det fjärde raka.

– Det är fantastiskt, det är så skönt att vi står här idag, säger Ida Friman efter slutsignalen.