Västerås SK straffade Skutskär

Västerås SK är svenska mästare i dambandy – för första gången.

Laget vann den dramatiska finalen med 5–3 efter straffar (3–3 efter full tid).

– Så härligt, sa Matilda Plan, som gjorde två mål i finalen, varav ett straffmål.

I straffavgörandet briljerade målvakterna, framför allt Sara Carlström i VSK som inte släppte förbi en enda straff. Matilda Plan satte den första straffen, och Linda Lohiniva den sista.

Inför rekordpubliken 6 408 i solskenet i Uppsala inledde titelförsvararande  Skutskär lugnare, i stark medvind, och laget tog också initiativet och hade ett par bra chanser och berövades också förmodligen på en given straff när Angelica Östlund kom fri, och fälldes – ganska tydligt – av målvakten.

Bjudning gav 2-0

– Jag får inte möjlighet att avsluta efter ett fint anfall och en dragning. Domarna anser att hon spelade på bollen. Jag vet inte, det går fort, sa Angelica Östlund ödmjukt i paus.

– De måste, måste, måste se den situationen, tyckte dock SVT:s expert Andreas Bergwall upprört. Målvaktens benskydd är inte i närheten av bollen och det är en fällning, en avgörande situation.

Västerås SK inledde i motvind och såg skärrat ut i början men efter en hörna och ett snyggt skott till 1–0 av Gabriella Aronsson kom laget igång. 2–0 kom också, visserligen efter en bjudning som gav Charlotte Selbekk friläge.

Precis innan paus kom dock den viktiga reduceringen till 1-2. Det var ett ryskt samarbete mellan Olga Rodionova som hittade storstjärnan Tatiana Gurinchik nära mål.

Dramatiska slutminuter

– Det var nervöst i början, men det släppte efterhand. Vi gör en bra första halvlek, tyckte VSK:s tränare.

Efter en förlängd paus, för att få ordning på den mjuka isen, var det Skutskär som inledde bäst igen. Laget fick en straff, men Tatiana Gurinchik träffade Sara Karlström i VSK-buren. Men några minuter senare fick Gurinchik friläge och gjorde 2–2, och ganska omgående kom Skutskärs ledningsmål: En retur från nära håll styrdes i nät av Emma Ahlander.

Men just när Skutskär såg ut att avgöra kom 3–3 på hörna av allsvenska fotbollsspelaren Matilda Plan.

Matchen blev väldigt dramatisk i slutet på ordinarie tid och i början av förlängningen innan straffar avgjorde. Skutskär satte en enda straff, medan Västerås satte två.