Svenska Bandyförbundet och SM-finalen på Studenternas i Uppsala Foto: Bildbyrån

Bandyförbundet gick back nästan fem miljoner kronor 2022/2023

Uppdaterad
Publicerad

Bandyförbundet har gjort ett minusresultat på nästan fem miljoner kronor under 2022/2023.

En av anledningarna är att Ryssland exkluderats.

– Vi har arrangerat mer internationell verksamhet och det tar tid, kostnad och resurser, säger John Johansson från förbundsstyrelsen till Bandypuls.

Det gångna verksamhetsåret kan beskrivas som ett ekonomiskt mardrömsår för Bandyförbundet. Ett minusresultat på närmare fem miljoner kronor innebär att hälften av det egna kapitalet, som uppgick till nio miljoner, har gått åt.

Enligt förbundsstyrelsens John Johansson beror det på att intäkterna blev mindre än förväntat. Främst gäller det brist på sponsorintäkter och SM-finalerna, som arrangerades av förbundet i stället för Uppsala kommun som tidigare.

”Måste bli smartare”

– Så här i efterhand blev det inte som vi hade önskat. Men det var också ett krav från Uppsala, att de inte kommer att vara arrangör på samma sätt som tidigare, berättar förbundsstyrelsen John Johansson för Bandypuls.

Han menar att dessa intäktsbortfall också blev svåra att kompensera för då det skedde sent på säsongen. Dessutom påverkar exkluderingen av Ryssland det svenska förbundets ekonomi. Sverige har arrangerat en större del av den internationella verksamheten under året som gått, vilket kostat i resurser.

– Vi måste bli smartare och effektivare i det vi gör. Under budgetarbetet har vi hittat saker där vi kan spara utan att det påverkar den sportsliga kvalitén ute i verksamheten, konstaterar Johansson.

MER BANDY: Se avgörandet i dramatiska SM-finalen (18/3)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir ett unikt bandy-VM i Sverige när både Sveriges herrar och damer jagar VM-guld samtidigt. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.