Dubbelidrottande damstjärnan: ”Fotbollen mer som ett jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Som bandyspelare i Västerås är Matilda Plan Sveriges främsta målskytt, som fotbollsspelare i Eskilstuna United är hon med i U23-landslaget. Och efter den här säsongen väljer hon fotbollen på heltid.

– I fotbollen kan man leva på sporten, det blir lite mer som ett jobb. Det är också en del av mitt beslut, att man kan leva på det när man lägger ned så mycket tid som man gör, då vill man få något för det.

Matilda Plan vann VM-guld i bandy redan som 19-åring för två år sen, och har dessutom vunnit World Cup och SM-guld med Västerås. Hon är just nu mitt i bandysäsongen, med målsättningen att försvara fjolårets SM-guld med Västerås. Men samtidigt försäsongstränar hon fotboll med Eskilstuna United, veckan är fylld av träningar och matcher i de två sporterna.

– Det gäller att ta vara på de vilodagar man har, och lyssna på kroppen mycket. Är man sliten så måste man säga till, och det har jag ändå varit öppen med att säga till båda mina idrotter, säger Matilda Plan till SVT Sport.

Dröm om nytt SM-guld

Den guldkantade SM-finalen i fjol finns på näthinnan när målsprutan nummer ett i svensk bandy nu drömmer om en lika perfekt avslutning på den här säsongen. Sedan är det fotboll som gäller: som mittback i U23-landslaget står hon på en språngbräda mot ännu större uppdrag.

– Jag skulle kunna förbättra allt nästan, som passningar och teknik, att jag blir lite snabbare i tanken, våga gå in i situationer och ta för mig lite mer.

Hur känner du nu, är det helt rätt beslut att sluta med bandyn?

– Jag vill verkligen satsa 100 procent på fotbollen och ge det ett ärligt försök, säger Matilda Plan, men betonar också att man kan se det som en paus eftersom bandyn är en perfekt sport att komma tillbaka till.

KLIPP: Tränaren: ”Full respekt för beslutet”

REPORTAGE: Bandyns skyttedrottning satsar på fotbollen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.