Tuomas Määttä efter SM-guldet med Edsbyn 2020. Foto: BILDBYRÅN

Efter SM-guldet – han är årets spelare i svensk bandy

Uppdaterad
Publicerad
För första gången på 19 år är ”Årets spelare” i svensk bandy inte en svensk spelare.
Edsbyns finländare Tuomas Määttä kammar hem priset i år.
”Määttä var den gångna säsongen den stora motorn i ett suveränt Edsbyn och fick även kröna den med att göra ett läckert konstmål i SM-finalen.”, lyder en del av juryns motivering.

För fjärde säsongen i rad, av fyra möjliga, gjorde 23-åringen minst en poäng per match i Elitserien och finländarens fina facit kröntes med ett SM-guld tillsammans med Edsbyn.

Juryns motivering:

”Tuomas är en spelare som levererat på absolut högsta nivå ända sedan han tog steget in i Elitserien och även varit en direkt avgörande faktor när Edsbyn har vunnit flera titlar. Määttä var den gångna säsongen den stora motorn i ett suveränt Edsbyn och fick även kröna den med att göra ett läckert konstmål i SM-finalen. Skridskoåkningen han besitter kanske rentav är den bästa i världen och när han då dessutom kan addera en bländande klubbteknik, blick och ett imponerande tvåvägsspel så är det inte mycket som saknas. Att finländaren alltjämt bara är 23 år gammal gör en hel bandyvärld nyfiken på huruvida det kan finnas ännu mer att ta av i den Määttäska skattkistan”.

Igår utsågs AIK:s veteran Frida Rutqvist som ”Årets spelare” på damsidan.

KLIPP: SM-guld till Edsbyn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hammarströms hattrick bakom Edsbyns guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer