Villa Lidköpings Johan Esplund under vårens SM-final. Foto: Bildbyrån

Elitserierna i bandy stängs för nedflyttning

Uppdaterad
Publicerad

Elitserierna i bandy och herrarnas allsvenska stängs för nedflyttning den här säsongen, meddelar Svenska bandyförbundet. Däremot kommer det fortfarande vara möjligt att gå upp.

”Vi vill ta ansvar för vår sport”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Förbundet skriver att man stänger de tre högsta serierna för nedflyttning för att inget lag ska kunna degraderas på sportsliga kriterier.

Lag ska dock fortfarande kunna gå upp en serie och därför kan säsongen 2021/22 innehålla fler lag i en del serier.

”Genom ovanstående beslut är det upp till varje enskild förening att besluta om man skall spela match eller inte och tillsammans med motståndaren besluta om ny matchtid eller WO. Vid tvist är tävlingskommittén (TK) beslutande organ”, skriver förbundet.

Kritik mot förbundet

Flera klubbar i herrarnas allsvenska har under veckan varit kritiska mot förbundet och krävt att seriestarten skjuts upp. Kungsälvs ordförande Ola Dagliden menar till exempel att man inte tänker spela matcher som kräver allmänna transportmedel eller övernattningar.

– Det är helt uteslutet att vi åker på de här matcherna, säger Dagliden till Göteborgs-Posten.

Förbundet väljer också att pausa allsvenskan dam, division 1 och underliggande verksamheter samt ungdomsverksamhet till den 2 januari 2021. Träningar får genomföras för ungdomar födda 2005 eller senare.

”Bakgrunden till våra ställningstaganden är att vi så långt det är möjligt vill ta ansvar för vår sport och dess utövare och i detta innefatta den påverkan det kan ha på den samhälleliga utvecklingen”.

SE OCKSÅ: AIK gjorde fredagen den 13:e nattsvart för Hammarby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.