Västerås och Skutskär möttes i vårens SM-final. Foto: TT

Bandyförbundets vändning: Damerna får spela

Uppdaterad
Publicerad

Damernas elitserie sköts upp – herrarnas skulle spelas som planerat.

Ett beslut som kritiserades och kallades för diskriminering.

Nu kommer nya besked från Svenska bandyförbundet: Båda serierna ska spelas.

Flera klubbar, däribland Villa Lidköping och Skirö, enligt Bandypuls, kritiserade Svenska bandyförbundet för diskriminering efter beslutet att skjuta på damernas elitserie samtidigt som herrarnas skulle spelas som planerat.

Nu har förbundet ändrat sig. Damernas elitserie ska spelas och seriestarten inleds – precis som för herrarna – den 13 november.

”Elitserien herr och dam samt allsvenskan herr kommer att hanteras utifrån samma förutsättningar när det gäller träning och tävling”, skriver förbundet i ett styrelseuttalande på webbplatsen.

Slår tillbaka

Där slår styrelsen även tillbaka mot kritiken om diskriminering.

”På förbundsnivå är detta inte en jämställdhetsfråga. Förbundet behandlar både dam och herr helt likvärdig; samma tävlingsbestämmelser, samma ersättning vid landslagsuppdrag, samma ersättning vid vinst i Bandyfinalen m.m. Utan det här handlar om att elitserien dam och allsvenskan herr inte ryms inom ramen för RF:s (Riksidrottsförbundet) definition av 'Yrkesutövning'. Man tjänar helt enkelt för lite på sin idrott.”

”Och att andra förbund gör på ett visst sätt, kan aldrig vara ett skäl till att bandyn automatisk ska göra på samma sätt.”

Herrallsvenskan är planerad att dra i gång den 19 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.