Här är Edsbyns finske guldvapen: ”Mycket träning som ligger bakom”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag vill Edsbyn ta tillbaka SM-guldet i bandy från Villa, och klubben hoppas mycket på en formstark finländare med en enorm skridskoåkning.

– Det är mycket träning som ligger bakom, säger Tuomas Määttä till SVT Sport.

Tuomas Määttä är bara 23 år, men har avgjort en SM-final förr. 2017 var han nykomling i klubben, och stod för en solouppvisning i den högre skolan när Edsbyn slog Bollnäs i finalen. Nu är det 2020, och Määttä verkar ännu formstarkare: när Edsbyn slog Sandviken i den sista SM-semin satte Määttä fyra mål på raken.

– Ofta är man som bäst när säsongen tar slut, man blir bara bättre och bättre.

Hur bra är du nu, jämfört med när du avgjorde finalen 2017?

– Bättre tycker jag, men det finns fortfarande saker jag kan förbättra.

– Han är unikt smidig i sitt sätt att förflytta sig åt alla håll på banan, säger klubbens lagledare Ola Johansson, inför SM-finalen som ska spelas utan publik på grund av oron för corona-viruset.

– Det kommer nog att se tomt och tyst ut, det blir en speciell final, så man får nog driva sig själv mycket, säger den lågmälde Määttä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.