Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Till vänster syns tv-bild från när Västerås gör 3-0 – till höger matchprotokollet. Foto: Bandypuls/matchprotokollet

Hammarby lämnar in protest – Västerås släppte in spelare för tidigt

Publicerad

Flera felaktigheter i matchprotokollet och en utvisad spelare som släpptes in för tidigt. Nu har Hammarby lämnat in en protest efter gårdagens 0–6-förlust mot Västerås.
– Det är på låg nivå, säger tränaren Stefan Karlsson till SVT Sport.

Situationen som Hammarby-lägret är mäkta upprört över inträffade i början av den andra halvleken. På tilläggstid i den första halvleken (efter 48.26, för att vara exakt) fick Västerås Joel Engström en tio minuter lång utvisning, vid ställningen 1–0.

Drygt en halvminut senare blåstes halvleken av, vilket gjorde att det borde återstå över nio minuter av utvisningen.

Minuter återstod

Redan i den sjätte minuten av den andra halvleken (efter att Västerås gjort 2–0) drabbades Västerås av en ny utvisning (på Stefan Edberg), och därmed borde det då ha väntat över tre minuters spel med två man mer för Hammarby. Men på tv-bilderna ser man att Västerås tidigare utvisade spelare har lämnat utvisningsbänken, trots att det alltså återstod flera minuter av hans utvisning.

– Vi påtalar det till fjärdedomaren exakt när han kliver in på isen, men han fullständigt ignorerar oss! Han fullständig ignorerar oss! Och vi försöker få hans uppmärksamhet och domarnas uppmärksamhet senare, men det är fullständig arrogans från framför allt fjärdedomaren, säger Hammarbys tränare Stefan Karlsson till SVT Sport.

Pratade ni med domarna om detta efter matchen?

– Jaja, men det blir ju inget sagt då.

Protest inlämnad

Dessutom visar en titt på matchprotokollet att det finns två grova felaktigheter. Dels står det att 3–0-målet gjordes efter 54.45, och inte 53.01 som det egentligen gjordes, vilket enligt Hammarbys teori är en förändring för att göra så att det ska se ut som att det inträffade efter att Engströms utvisning tagit slut.

Det står även att Stefan Edbergs utvisning inträffade efter 51.48 – inte 50.28 som det egentligen var.

– Jag vet inte hur de ska förklara det, säger Stefan Karlsson.

”Inga förhoppningar”

Hammarby Bandy har nu lämnat in en protest till svenska bandyförbundets tävlingskommitté, där de bland annat kräver att matchen ska spelas om. Men de har inga större förhoppningar om att få igenom något med protesten.

– Vi har inga förhoppningar och förväntningar alls. Men om man inte markerar det här, då vet jag inte... Dessutom var vi drabbade i fjol. I kvartsfinalen mot Sandviken satt en av våra spelare tre minuter över tiden, säger Stefan Karlsson.

Och det verkar som att de gör rätt i att inte hoppas på så mycket.

”Domarens beslut i fakta som rör matchen är enligt 17 § i spelreglerna slutgiltiga. Fel begångna av matchsekreterare är att hänföra till fakta som rör matchen och kan inte leda till omspel”, står det i tävlingsbestämmelserna för säsongen 2019/20.

– Med tanke på det har jag svårt att se att det skulle kunna bli omspel, men jag kan inte säga något egentligen innan vi har tagit ställning till protesten i sin helhet, säger Christer Persson till Bandypuls.

”Som en missad offside”

Anders Ek, klubbchef i Västerås Bandy, var på plats på matchen i går och har hört talas om Hammarbys protest angående den för tidigt insläppta spelaren.

– Jag har inte studerat tv-bilderna i efterhand, men för mig är det lite samma sak som en missad offside som det blir mål på. Det blir mänskliga misstag, och det är bara löjligt att skrika så här i efterhand, säger han till SVT Sport, och resonerar likadant kring den justerade utvisningstiden:

– Misstag händer. Det är inte som att vi sitter med VAR i bandy.

– Spontant känns det lågt och desperat agerat av Hammarby. Både vi och Hammarby såg hur matchen såg ut. Det var en jämn och bra match, och jag tror inte det hade gjort så stor skillnad om Joel fått sitta någon minut extra.

Om det skulle bli en utredning från bandyförbundet och det visar sig att er personal gjort fel, hur skulle ni se på det?

– Då får vi välkomna utredningen och agera efter vad de säger.

Du har fullt förtroende för de som sitter i ert sekretariat?

– Ja, absolut! Vi har fullt förtroende för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer