Iskaos på Zinkensdamm. Foto: TT/Rörliga bilder: Sportbladet Play

Iskaos när Hammarby fick skjuta upp hemmapremiären

Uppdaterad
Publicerad

En stor publik var på plats när regerande mästarlaget Villa Lidköping skulle möta Hammarby på Zinkensdamm där laget skulle spelat första matchen för säsongen. Båda lagen hade värmt upp och var redo.

Men i stället för att blåsa igång matchen sköts den upp när gröna fläckar av konstgräset upptäcktes vid inspektionen.

– Det är helt ofattbart, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Hammarbys Robin Sundin till Aftonbladet.

Enligt Bandypuls var det rejält upprört i Hammarbylägret som ansåg att det gick att spela, då de gröna fläckarna hade tagits bort med hjälp av kolsyra.

Uppfattningen är att det gick att spela matchen inledningsvis men domarteamet var tveksamt till den skulle hålla under 90 minuter. Det bedömdes att säkerheten inte kunde upprätthållas.

”Vi måste kunna garantera spelarnas säkerhet”

– På två zoner hade färgen släppt och isen försämrats avsevärt i kvalitet från när vi var ute på den första gången vid tjugo i fem. Hur kommer det då se ut om 20 minuter? Vi måste kunna garantera spelarnas säkerhet och det kan vi inte göra här ikväll, säger huvuddomaren Jacob Sulasalmi till Bandypuls.

Det höll inte Hammarbyspelarna alls med om.

– Domarna ansåg att isfläckarna var farliga, att det var en säkerhetsrisk. Han tog beslutet helt själv utan att ha en dialog med något av lagen, säger Hammarbys Robin Sundin till Aftonbladet.

Villa ifrågasätter bristande planering hos Hammarby.

”Hammarby borde haft en reservarena bokad”

– Hammarby borde insett det här och haft en reservarena bokad, det finns en innearena i Gubbängen som inte hade någon elitseriematch i dag. Det är otroligt svagt på för låg nivå, säger Villas klubbdirektör Jonas Johansson till Radiosporten.

– Vi har har ställ frågan flera gånger den här veckan om matchen skulle bli av. Vi såg det här framför oss trots att vi inte ens var i Stockholm eftersom isen inte varit spelbar och det skulle vara 15 grader och blåsa 9-16 sekundmeter men fått beskedet att matchen skulle spelas, fortsätter Johansson.

Att skjuta på matchen till lördagen var heller inget alternativ då Hammarby har match på samma arena, om isen håller, mot Örebro på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.