Foto: Bildbyrån

Kareby drar sig ur – ordföranden visste ingenting

Uppdaterad
Publicerad

I fjol tog Kareby sitt tredje raka SM-guld i bandy. Nu tvingas klubben lämna sin plats i elitserien på grund av spelarbrist.

– Det känns jobbigt men samtidigt har vi varit medvetna om de här riskerna i dambandyverksamheten. Kortsiktigt är det jättetråkigt med de meriterna vi har, säger Karebys ordförande Anna-Karin Larsson till SVT Sport.

Kareby har tappat flera tongivande spelare de senaste månaderna, bland andra stjärnan Camilla Johansson som slutat och Stina Ysing som är gravid. Nu har spelarbristen tvingat klubben, som vann tre raka SM-guld 2015-2017, att lämna sin plats i Sveriges högsta serie.

Karebys ordförande Anna-Karin Larsson blir lite ställd när SVT Sport når henne på mobilen:

– Det var mer än vad jag kände till. Det pågår fortfarande diskussioner med förbundet. Det ser inte ljust ut men det är inget som vi officiellt gått ut med men om förbundet har gått ut med det så får det stå för dem, säger hon.

Ska träffa bandyförbundet nästa vecka

Hon medger dock efter ett tag att uppgifterna om att damlaget drar sig ur elitserien stämmer.

– Vi ska träffa dem nästa vecka. Vi har inget elitserielag i dagsläget och det stämmer att vi sänt de signalerna om att dra oss ur till förbundet, säger Larsson.

Hon hyser hopp om framtiden och pekar på att Karebys damlag drog sig ur elitserien efter tre raka SM-silver i slutet på 1990-talet.

I nuläget är det inte klart vilket lag som tar Karebys plats.

– Ärendet ligger nu hos tävlingskommittén för att hitta en ersättare till Elitserien. En rankinglista har upprättats för att avgöra vilket lag i underliggande serier som är kvalificerat att ta den vakanta platsen. Aktuella föreningar ska ha inkommit med svar, ja eller nej, senast fredag 14 september, säger Micke Eriksson, tävlingsansvarig på Bandyförbundets kansli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.