Villa Lidköping är kritiska mot beslutet att arrangera två bandy-VM under en säsong. Foto: Bildbyrån

Klubben kritisk: ”Vi tror att det urholkar intresset”

Uppdaterad
Publicerad

Då årets bandy-VM sköts upp är nu planen att spela ett herr-VM i oktober och ett den vanliga tiden nästa vår. Det kritiseras av Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas Johansson.

– Vi tror att det urholkar intresset, säger han till SVT Sport.

Den kommande bandysäsongen kommer att bli fullspäckad. Man inleder med ett VM mitt under försäsongen och nästan direkt efter det kommer den inhemska säsongen att dra igång.

I december tar man ett uppehåll för att spela World Cup innan grundserien fortsätter och sedan väntar ett slutspel. Efter slutspelet kommer ett andra VM att spelas.

– Vår inställning har hela tiden att man flyttar det ett år framåt i tiden, till den planerade tiden i mars och april 2021. Att lägga in det i oktober tror vi att kommer ha negativa effekter på klubblagsbandyn i Sverige när man ska åka iväg och spela VM i två veckor då man är i slutfasen att få ordning på lagens spel inför annalkande seriespel, säger SM-silverlaget Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas Johansson.

Förutom intresseperspektivet så ser Johansson också en ökad skaderisk.

– Det kommer innebära risk för att spelare är slitna och det kan bli mycket skador. Men framför allt finns det risk att intresset för landslagsbandy minskar i Sverige och produkten urvattnas.

En stor orsak till att man vill genomföra två VM är att intäkterna som ett herr-VM ger behövs.

– Om det står och faller med att vi måste pressa in två mästerskap så har vi nog andra problem inom bandyn som vi behöver ta itu med.

VM nummer ett kommer att spelas i Irkutsk 3-10 oktober och det andra i Syktyvkar i månadsskiftet mars-april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.