Sveriges herrar tog silver i bandy-VM 2019. Foto: Bildbyrån

Nya planen: Två bandy-VM inom sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Årets bandy-VM för herrar, som skulle ha börjat i ryska Irkutsk den 29 mars, ska avgöras den första veckan i oktober. Då VM 2021 spelas i Syktyvkar i månadsskiftet mars-april så innebär det alltså två VM inom sex månader.

– Vi har inte varit oberörda av föreningarnas negativa inställning till att spela två VM samma säsong, säger Håkan Sjösten, kanslichef på SBF, till svenskbandy.se.

Sveriges herrar planerar alltså att delta i två VM inom en säsong och det påverkar elitserieklubbarna.

– Vi har stor förståelse för föreningar som får en ändrad försäsong och det som följer med det. Vi har inte varit oberörda av föreningarnas negativa inställning till att spela två VM samma säsong, men det ska vägas mot vårt ansvar i den internationella bandyn och att vi står inför en unik situation i en rådande pandemi, säger Håkan Sjösten.

Ekonomin hos Svenska Bandyförbundet är en orsak till att Sverige väljer att delta i bägge världsmästerskapen.

– En mycket viktig aspekt för beslutet är att intäkterna från herr-VM skapar en ekonomisk och organisatorisk grund för alla övriga FIB-turneringar, som dam- och ungdomsturneringar, säger Sjösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.