Dambandyn hoppas på publiksuccé – genom rutan

Uppdaterad
Publicerad

Skutskär och Västerås möts i lördagens damfinal i bandy, och i coronakrisens skugga utan publik, vilket klubbens spelande tränare faktiskt ser som en möjlighet.

– Det finns inte så mycket sport att se på, så förhoppningsvis är det många som ser oss i rutan, säger Johanna Pettersson till SVT Sport.

Johanna Pettersson var det tidiga 2000-talets stjärna i svensk dambandy: tre gånger årets spelare, sex gånger vinnare av skytteligan. Hon hade två SM-guld med Sandviken när hon slutade med bandyn 2014, bara för att starta om när bandyfästet Skutskär två år senare bestämde sig för att blåsa liv i sin slumrande dambandy, och tog SM-guld redan 2018.

Nu hoppas Johanna Pettersson att ännu fler ska upptäcka att dambandyn har utvecklats under de år som gått.

– Tidigare räckte det med att vara en bra bandyspelare, men det har blivit mer fysiskt och man måste göra allt mer noggrant för att hänga med i toppen, förklarar hon utvecklingen.

Skutskärs tredje final i rad

Hon själv har med åren gått från att vara målskytt till att vara den som styr och ställer på mittfältet, och som 37-åring håller ihop laget både framåt och bakåt. Skutskär ska spela sin tredje SM-final på raken, men har ett SM-guld att ta tillbaka från Västerås efter straffavgörandet i fjol.

Skutskär är det enda SM-finallaget som till vardags spelar utomhus, vilket Pettersson vill vända till något positivt inför finalen utomhus på Studenternas i Uppsala.

– Det kommer att vara lite mjukare i finalen på lördag, och det är vad vi är vana vid. Vi känner oss trygga i det, så det är ingenting som talar emot oss, säger hon till SVT Sport.

REPORTAGE: Stjärnan möter Skutskärs bandysjäl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.