Ryska SM-hjälten vill bli svensk medborgare

Uppdaterad
Publicerad

I våras avgjorde ryskan Olga Rodionova SM-finalen i bandy för Skutskär. Nu är hon tillbaka på jakt efter nytt guld och dessutom svenskt medborgarskap.

– Det är ett bra land och intressant för mig, säger Olga Rodionova till SVT Sport.

Lilla Skutskär i nordligaste Uppland njuter av en ny stolthet, ett bandylag som nystartades för drygt två år sedan och som gjort en rekordkort resa till SM-guldet i våras. Detta med god hjälp av en ryska som har gjort en desto längre resa från Irkutsk i det allra innersta av Sibirien, men den här gången med inriktning på att stanna i Sverige, tillsammans med sin sexårige son Rodion.

– Jag måste prata svenska bra, sedan kan jag jobba i Sverige, säger Olga Rodionova om framtidsplanerna.

Stark skridskoåkning

Skutskär tog för ett par år sedan ett principbeslut att satsa på damerna med någon sorts ekonomisk ersättning till alla spelare, dessutom gemenskap och sportslig satsning – med känt resultat. Olga Rodionova och hennes lagkompis Galina Mikhailova har bidragit med känd rysk fart på skridskorna.

33-åringen Rodionova har just nu arbetstillstånd och vill på sikt bli svensk medborgare. Men först vill hon hjälpa Skutskär till ett nytt SM-guld.

– Jag är gammal och måste vinna varje år, säger Olga Rodionova med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.