I sin första match efter beskedet om de rivna kontrakten förlorade Hammarby (i grönt) hemma mot Sirius med 4-8 i fredags kväll. Foto: TT.

Spelaruppror i Hammarby bandy – kräver ordförandens avgång

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags kväll klockan 18.00 fick spelarna i Hammarbys elitserielag veta att deras kontrakt brutits och att lönerna bara garanteras för januari, detta för att sanera ekonomin där elitlicensen är i fara. Dagen därpå uppvaktade delar av spelartruppen bolagsordföranden Jan Henriksson med krav på hans avgång.
– Ja, det är en uppgift som florerat, säger Hammarby IF Bandys ordförande Anders Gidrup till SVT Sport.

Mötet ska ha skett på Hammarbys kansli på Zinkensdamms IP, där elitserielaget mötte Sirius under fredagskvällen och överraskande förlorade med 4-8. Huvudpersonen Henriksson passar på frågan.

– Det är ingenting jag kan kommentera, säger Henriksson.

Spelartruppen ska ha uppvaktat dig före matchen med krav på din avgång?

– Det stämmer inte att det var i fredags utan i torsdags hade vi ett samtal och det finns nog diskussioner om orsak och verkan om vad som är vad. Där finns det nog en del villfarelser och en del påståenden. Det är ingenting jag kan kommentera. Vi har en jättebra dialog i styrelsen och vi kommer att presentera ett förslag till huvudägaren som då är idrottsföreningen, för deras styrelse och då har vi två alternativ, två vägar att gå, förklarar Henriksson.

Men om nu flera spelare vill att du ska avgå, hur ställer du dig till det?

– Inga kommentarer på den.

Locket på från spelare och sportchef

Landslagsmålvakten Patrik Hedberg är fåordig när SVT Sport når honom.

– Det är ingenting jag vet något om. Har du frågor får du ta det med Stefan (Karlsson), säger Hedberg och hänvisar till sportchefen.

Men var inte du med på det här mötet?

– Nej, du får ta allt sånt med Karlsson.

Karlsson är förtegen kring uppgifterna om att i alla fall delar av spelartruppen vill se AB-ordföranden Jan Henrikssons avgång.

– Min kommentar är att de möten som är mellan spelare och ledare och övriga i styrelsen stannar där, det är min kommentar, säger Karlsson.

Och hur har mötena varit?

– Nej, men du fick mitt svar för två sekunder sedan.

Dubbla stolar i Hammarby Bandy AB och Hammarby IF Bandy

Hammarby Bandy AB är en del av huvudföreningen Hammarby IF Bandy, som i slutändan avgör fortsättningen. Jan Henriksson har en handlingsplan som han tänker fullfölja men är ödmjuk inför att att saker kan förändras. Klubben har bjudit in fans och andra intresserade till ett informationsmöte i Zinkentältet på tisdag kväll.

– Vi har en plan och två alternativa vägar att gå. Den ena är att fullfölja aktiviteten enligt handlingsplan och det andra alternativet är ju om huvudägaren vill gå en annan väg och tycker att det finns bättre alternativ. Då får ju vi hörsamma och acceptera det. De tillropen som jag och styrelsen får är väldigt tydliga, de uppmanar oss att kämpa och köra på. Det är klubben som är störst och vi måste göra det som är bäst för klubben. Det finns inget annat. Vi individer är mer sekundära i sammanhanget. Men om vi bedöms som lämpliga för att ta det här i mål är det upp till bevis i samband med bolagsstämman i juni.

Anders Gidrup är vice ordförande i aktiebolaget och ordförande i huvudföreningen Hammarby IF Bandy.

– Vi får avvakta tills vi får förslagen. Jag sitter ju själv som vice ordförande i Hammarby Bandy AB så jag känner väl till handlingsplanen, säger Gidrup.

Är det ett problem i det här läget att du sitter med i båda styrelserna?

– Det anser jag inte.

Hammarby Bandy AB där du är vice ordförande kommer ju att gå till Hammarby IF Bandy med handlingsplanen där du är ordförande.

– Det är ganska logiskt eftersom vi är huvudägare och då måste vi kunna ta ställning.

Uppgifter om krav på Henrikssons avgång har florerat

Gidrup har hört uppgifterna om att vissa spelare vänt sig emot Henriksson och att de vill ha bort honom som ordförande i Hammarby Bandy AB.

– Ja, det är en uppgift som florerat men den vill jag inte kommentera ytterligare.

Jan Henriksson, som via sitt fastighetsbolag Q-gruppen är storsponsor i klubben, pekar på ett långvarigt lyckat arbete för klubben.

– Det är mitt tionde styrelseår och andra som ordförande i Hammarby Bandy AB. Klubben var i praktiken i konkurs 2007 fram till bolagiseringen och sedan dess har vi betat av tio miljoner i skulder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer