Hammarby bandy säger upp alla spelarkontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby är den senaste i raden av bandyklubbar med krisande ekonomi. Nu sägs alla spelarkontrakt upp med omedelbar verkan.
– Tråkigt för föreningen och för laget, man har inte hunnit tänka så mycket på sig själv, säger spelaren Adam Gilljam till SVT Sport.

Klubben har garanterat spelarna full lön i januari, men vet inte hur man ska kunna betala lönerna efter det, en uppgift som Dagens Nyheter var först att berätta.

Spelarna är nu fria att söka sig till andra klubbar om de så önskar.

– Vi fick reda på det här på ett möte i kväll så jag har inte hunnit tänka så mycket. Vi har träning i morgon och match på fredag och sedan får vi se vad som händer, säger spelaren Adam Gilljam till SVT Sport.

– Det är bara tråkigt att den här situationen uppstår. Tråkigt för föreningen och laget, jag hoppas att det kan lösa sig någon gång och jag har inte hunnit tänka så mycket på mig själv än.

Hammarbys ordförande Jan Henriksson hoppas dock få behålla lagets stomme.

Gjorde som Sandviken

– Förhoppningsvis kan vi behålla alla, det är en intressant trupp. Mer vi har en kostnadsmassa för den i dag som vi inte kan bära, säger Henriksson.

Elitlicensen för nästa säsong är i fara. Totalt måste Hammarby dra in runt två miljoner kronor för att få elitlicens för nästa säsong. 

Klubben har under de senaste åren tappat flera tunga samarbetspartners. Nu hoppas klubben, utöver besparingarna, på sponsortillskott samt högre publikintäkter och andra supporterbidrag för att kunna överleva och få en förnyad elitlicens.

– Vi sa till varandra att ”låt oss vara transparenta och öppna”. Vi kan inte garantera att nuvarande avtal efterlevs och då blir konsekvensen att spelare frias, säger Henriksson.

Nyligen sade bandystormakten Sandvikens AIK upp sina spelarkontrakt – något som börjar gälla efter efter säsongsavslutningen i slutet av mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer