Svensk storseger över Ryssland – utan stjärnduon

Ett mäktigt ryck med fyra mål på 16 minuter gav Sverige segern mot Ryssland med 6-3 i bandy-VM.

Det såg ut som om tipsen om en jämn match mellan Sverige och Ryssland i bandy-VM:s gruppfinal skulle uppfyllas när Maxim Ishkeldin gjorde 2-2 efter slarvigt svenskt försvarsspel i början av andra halvlek.

Men det blev startskottet till en sällan skådad svensk offensiv och laget gjorde fyra mål på 16 minuter och avgjorde matchen som slutade 6-3. Efteråt fick de svenska spelarna åka ärevarv inför den ryska publiken i Chabarovsk.

– Tänk för grabbarna att få uppleva detta men ryssarna älskar ju bandy. Man blir nästan lite rörd, säger förbundskaptenen Svenne Olsson till Bandypuls.

Därmed vinner Sverige grupp A och kommer att få möta förloraren av Ungern och Tyskland, som spelas i morgon, i fredagens kvartsfinal.

Det blir troligen Ungern som har 1-45 i målskillnad i B-gruppen efter två matcher (mot USA och Kazakstan).

Dagens klara seger var anmärkningsvärd då de två största anfallsstjärnorna Erik Pettersson och Christoffer Edlund saknades på grund av ljumskskador. Dessutom fick Bollnäs spelfördelare Per Hellmyrs kliva av skadad efter en smäll som gav en lårkaka.

Andersson angav tonen

Då klev i stället två doldisar fram. Vetlandas Joakim Andersson gjorde 2-0 och 3-2 från nära håll i sitt andra VM.

– Det var en fantastisk match att få spela och det var ett makalöst tempo som man inte är van vid. Skönt att få chansen och kunna få ut något också vilket jag inte fått tidigare, säger Andersson som är avstängd från spel i elitserien fyra matcher efter en incident mot Broberg för två veckor sedan.

Sedan tog VM-debutanten, Hammarbys Christoffer Fagerström, över och gjorde 5-2, ett fantastiskt nummer då han vinklade in bollen med klubban som en

”klackning” med ryggen mot målet, och sedan 6-2 från snäv vinkel.

Rysk timeout hjälpte inte

Efter det målet tog ryssarna timeout utan att kunna störa. Den svenska försvarsmuren var som en säck som fångade in alla ryska anfallsförsök innan Janis Befus reducerade till 3-6 i den 87:e minuten.

– Det känns väldigt bra, framför allt vår mentala inställning, säger förbundsakaptenen Svenne Olsson till Bandypuls.

Olsson skämtade lite kring skadeläget där tre nyckelspelare saknas.

– Snart får jag ringa in spelare från Sverige, nej så illa ska det inte vara.