Sverige hoppas kunna arrangera bandy-VM 2023. Foto: Bildbyrån

Sverige vill arrangera bandy-VM 2023

Uppdaterad
Publicerad

Inget bandy-VM för herrar sedan 2019.

Nu hoppas svenska bandyförbundet att mästerskapet blir av i Sverige 2023.

– Det skickar en signal om att bandy är viktigt, säger svenska bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson till SVT Sport.

På grund av coronapandemin och Rysslands invasionskrig i Ukraina har det inte spelats något världsmästerskap i bandy på herrsidan sedan Ryssland lyfte VM-pokalen i Sverige 2019.

Svenska bandyförbundet gör nu sitt bästa för att ett VM på hemmaplan ska bli verklighet 2023.

Ett mästerskap där regerande världsmästaren Ryssland i så fall inte är inbjudna.

Ryssland en maktfaktor

Ryssland har sedan länge haft ett mycket stort inflytande på den internationella bandyscenen och landet har flera representanter i de högst beslutande organen så som det internationella bandyförbundet Fib. Därför är det inte helt oproblematiskt att arrangera ett VM utan Ryssland.

– På grund av det skakiga världsläget och att den internationella styrelsen ser ut som den gör, så har vi behövt kika lite grann på om varje nation ska bära sina egna kostander. I vanliga fall får ju arrangören bidrag till sådana saker, säger Pär Gustafsson till SVT Sport.

Förutom VM-spåret jobbar man från svenskt håll med att byta ut personalen i bandyns finrum.

Chans till detta finns på den internationella bandykongressen som är planerade den 28 oktober.

– Vi driver ett arbete där vi tittar på hur den internationella styrelsen ska se ut. Vårt tydliga uttalade mål är att få bort de ryska funktionärerna därifrån, säger Gustafsson.

Skulle skicka signal

Trots Rysslands närvaro i styrelserummet, men frånvaro på isen, är det inga tvivel om att VM i Sverige skulle få officiellt status.

– Det blir ett VM precis som vilket som helst, fullt sanktionerat internationellt. Det skulle betyda oerhört mycket om VM blir av då det visar att bandyn funkar trots världsläget.

– Inte minst skulle det skicka en signal om att bandy är viktigt, kanske framförallt till alla våra ungdomar som återigen skulle få se sina idoler mäta sig internationellt.

Ett eventuellt VM 2023 kommer troligen att spelas i månadsskiftet mars-april.

FRÅN ARKIVET: Sören Boström lyfter pokalen efter Sveriges VM-guld i bandy 1983

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Inbjudna länder

Finland, Norge, Kazakstan, USA, Tyskland Estland och Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.