Foto: Bidlbyrån

Uppgifter: Corona inte skälet bakom VM-flytten

Uppdaterad
Publicerad

Damernas bandy-VM i Stockholm skjuts upp på grund av covid.

Så lyder den officiella förklaringen.

Men enligt källor till SVT Sport ska det i stället röra sig om organisatoriska och ekonomiska problem för arrangören.

Det var i söndags kväll som Stockholms Bandyförbund hade ett extrainsatt möte där man enades om att skjuta upp VM, som skulle ha inletts om tre veckor.

Beskedet kom som en chock, berättar Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson.

– Det kom som en överraskning. Vi har inte varit med i någon process eller diskussion kring att ta ett sådant beslut. Samtidigt så får vi ha respekt för varje arrangörs rättighet att tycka. Vi har så klart respekt för att det finns en oro för pandemin, säger han till SVT Sport.

Samtidigt som damernas VM skjuts upp, ska flera andra bandymästerskap genomföras i januari. Däribland P19-VM i Katrineholm, som arrangeras av Svenska Bandyförbundet.

– Att det ska gå enligt plan säger väl en del om hur vi ser på Stockholms beslut. Vi ska inte sticka under stol med att vi inte hade tagit det beslutet i dagsläget, säger Pär Gustafsson.

Skälet som Stockholms Bandyförbund har angett som anledning till att skjuta upp VM är oro för covidsituationen.

Men enligt ett flertal källor till SVT Sport ska arrangörens beslut grunda sig i en organisatorisk fråga, som går hand i hand med den ekonomiska.

”Skulle bli lika förvånad som du”

Men Py Börjeson, vice ordförande i Stockholms Bandyförbund, tillbakavisar uppgifterna.

– Det är andras tolkningar. Så är det inte. Vi har jobbat på och vi har tyckt att det har gått bra. Det är oron för corona, och vill man inte tro oss när vi säger det så är det väldigt tråkigt.

Så ni har inga problem organisatoriskt eller ekonomiskt?

– Nej, men vi håller på med det. Det är ett arbete som pågår.

Men det är inte orsaken till beslutet?

– Nej, det är det definitivt inte.

Så det är inget som kommer uppdagas längre fram?

– Nej, då skulle jag bli lika förvånad som du. Jag känner inte till att det skulle vara den typen av problem. Det är alltid så att man är orolig när man ska få ihop pengar till ett mästerskap, men vi jobbar på och har inte varit oroliga för det. Vi  har trott att det ska gå vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.