Västerås vann SM-guld efter en galen vändning. Foto: Bildbyrån

Västerås vann SM-guld – efter galen vändning

Uppdaterad
Publicerad

Västerås SK var länge illa ute mot Skutskär. Men efter en galen vändning vann laget med 4–3 efter två sena mål på stopptid genom Charlotte Selbekk.

– Det kändes bra hela matchen. Fantastiskt kul att kunna avgöra. Jag vet inte själv vad som händer, säger hon till SVT Sport.

Målvakten Sara Carlström följde vändningen från andra sidan planen.

– Det var helt sjukt, vilken jävla match och jag tycker att vi gör en riktigt dålig match och det är starkt att kunna vända. Jag vågade knappt titta. Det var tillfälligheter som avgjorde, säger Carlström som åtminstone hade två matchavgörande räddningar.

Det såg ut att vara klart med ett nytt guld till Skutskär i den tredje raka finalen när laget ledde med 3-1 i slutminuterna.

Efter 85 minuter lyfte Västerås en långboll som inte Skutskär kunde hantera. Istället snodde  Linda Lohiniva bollen och lyfte in reduceringen till 2-3. Och efter 92 minuter fick Västerås straff då Kajsa Eriksson tog med handen efter en hörna.

En straff som Charlotte Selbekk tog tillvara på. Och Selbekk var inte klar. När alla väntade på förlängningen slog hon till igen.

För i den 96:e matchminuten avgjorde Selbekk från ingenstans med 4–3-målet och den galna vändningen var därmed fullbordad. VSK hade ett frislag från vänster och efter lyftet hamnade bollen hos Selbekk som vände om och klippte till direkt.

”Försökte kolla på klockan”

– Det kändes bra hela matchen. Fantastiskt kul att kunna avgöra. Jag vet inte själv vad som händer men vi fortsatte att kämpa, säger Charlotte Selbekk till SVT Sport och fortsätter:

– Jag försökte kolla på klockan vad det stod och hade ingen aning. När de gjorde 3–1 kände vi att det var jäkligt tungt, men vi viker aldrig ned oss. Vi gör ingen jättematch men vi krigar oss till det här. Det är bara helt sjukt, säger hon.

I princip hela idrottsvärlden har stängt ned till följd av coronavirusets utbrott. Men SM-finalerna i bandy på Studenternas spelas som planerat – men utan en liten publik av ett några fåtal utvalda fans, spelare och ledare och ackrediterade journalister.

Det var en finalrepris från i fjol mellan Västerås och Skutskär.

Skutskär – som förlorade finalen i fjol – började också bäst och skapade flera chanser. Men det var ändå Västerås som tog ledningen med 1–0 genom lagkaptenen Malin Persson i den nionde matchminuten. Det efter att en Skutskärspelare ramlade i uppspelsfasen.

Men en kvart senare kom kvitteringen då Skutskärs lagkapten Malin Andersson satte returen.

– Det känns som att det varit tillknäppt i första. Vi måste ta tag i andra och det blir lite lättare i andra med medvinden, sade Västerås Malin Persson till SVT Sport i paus.

Vände finalen

Skutskär fortsatte att skapa mest i den andra halvleken. I den 64:e matchminuten kom också utdelningen då Sanna Gustafsson prickade in ledningsmålet efter en hörna. Skutskär fortsatte sedan att skapa flera heta målchanser av bland annat Olga Rodionova. Men Västerås målvakt Sara Carlström höll kvar hemmalaget i matchen.

Men med sju minuter kvar utökade Skutskär sin ledning till 3–1. Det genom Linnea Larsson som tryckte upp bollen högt via en VSK-försvarare. Regerande svenska mästaren skulle ändå se till att det blev spänning i finalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.