Sverige är världsmästare i bandy för damer.

Efter seger i finalen med 3-1 mot Ryssland.

Matilda Plan blev matchhjälte med två mål i sitt sista mästerskap.

– Det är helt fantastiskt, säger hon till SVT Sport.

Det tog bara sex minuter innan Matilda Plan hittade målet och gjorde 1-0 för Sverige i VM-finalen mot Ryssland.

– Jag tycker om att göra mål, så det är kul att få göra det i en final också, säger hon.

Och tidiga mål blev segerkonceptet för Sverige.

I den andra halvleken tog det inte ens två minuter innan hon utökade ledningen till 2-0. Matilda Plan spelar även fotboll på elitnivå i Eskilstuna United och efter säsongen lägger hon sin bandy-karriär på is för att helhjärtat satsa på fotbollen.

Blåsig final

Det blåste på ordentligt i Oslo när matchen skulle avgöras – men det såg inte ut att påverka spelet allt för mycket. I stället var det isen som krånglade och gjorde att det blev ett kort uppehåll under första halvlek.

Annars var det den andra halvleken som bjöd på mest. Efter Sveriges 2-0 mål reducerade Ryssland till 2-1 i den 56:e minuten och gav nerv till matchen.

Men därefter drog de på sig för många utvisningar för att hota på riktigt. De drog på sig tre utvisningar i andra halvlek och fem totalt i matchen, jämfört med Sveriges en.

I den 66:e minuten satt Emma Ahlander det avgörande 3-1 målet på straff.

– Det är helt fantastiskt, det är därför man är här, säger Matilda Plan om segern.

Nionde VM-guldet för Sverige

Segern innebar Sveriges tredje raka VM-guld på damsidan. VM har spelats sedan 2004 och i år var det den tionde gången mästerskapet avgjordes.

Alla finaler har spelats mellan Sverige och Ryssland och detta var Sveriges nionde guld av tio möjliga.

REPORTAGE: Matilda Plan om sin satsning på fotbollen