Svensk seger i EM-premiären efter ryck i tredje perioden

Sverige har fått en kanonstart på EM.

Ett ryck i den tredje perioden och en het Amanda Zahui bäddade för svensk seger mot Montenegro med 67-51.

– Vi bevisar att vi kan spela på en hög nivå. Men det gäller att hålla i det hela tiden, säger Zahui till SVT Sport.

Trots en svensk kanonstart och ledning med hela 23-8 efter den första perioden blev inte en helt odramatisk EM-premiär. Sverige som inledde med ett aggressivt försvar och ett rörligt anfallsspel kom av sig när Montenegro bytte man-man-försvaret mot zonspel.

I paus var ledningen nere på åtta poäng och halvvägs in i den tredje perioden var det svenska övertaget bara fem poäng.

Då kom ett efterlängtat svenskt ryck, mycket tack vare en het Amanda Zahui som plockade returer och stoppade i sju raka poäng.

– Vi måste fokusera mer. I tredje kommer vi in avslappnat men plockar upp spelet igen. Vi visar att vi kan spela på en hög nivå, vi har bevisat det. Det gäller att hålla i det hela tiden, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

21 poäng av Zahui

Stjärnan och WNBA-proffset Zahui tog först en defensiv retur innan hon la i två poäng framåt. Hon följde upp med att sänka en klockren trea för att i anfallet efter det stoppa i en ny tvåpoängare.

Totalt blev det 21 poäng för Zahui som dessutom plockade tolv returer. Men det var försvarsspelet på stjärnan Glory Johnson, som gjorde 15 poäng, som hon var mest nöjd över.

– Hon kommer inte till många lägen alls. Självklart kommer hon göra poäng, hon är en av världens bästa. Men försvart är jag nöjd med och sedan är hjälpförsvaret riktigt bra, säger Zahui.

Sverige vann den tredje perioden med 18-10 och hade en 16-poängsledning inför de sista tio minuterna.

När Farihya Abdi, framför ögonen på Montenegro-supportrarna, sänkte en trea precis när skottklockan ljöd kändes det som att det mesta gick Sveriges väg. Hela den svenska bänken reste sig upp när bollen gick genom nätet och drygade ut ledningen till 59-45 med tre minuter kvar att spela.

”Känns fantastiskt just nu”

– Ett perfekt anfall. Man använder alla 24 sekunder och sänker en trea, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

Abdi satte även punkt på tillställningen när hon i slutsekunderna satte en ny trea och fastställde slutresultatet 67-51.

– Superviktigt att börja med en vinst, det känns fantastiskt just nu, säger Frida Eldebrink.

Frida Eldebrink har haft problem med ett knä och inledde på bänken – men efter matchen ger hon lugnande besked.

– Jag och Francois (reds. anm förbundskapten Gomez) pratade igenom det och jag känner mig trygg med beslutet. Det gör lite ont så klart men annars känns det bra, säger hon.

Även Louice Halvarsson var nöjd efter premiärsegern.

– Det känns fantastiskt. Vi spelar verkligen som ett lag, säger hon.