Lillards 71 poäng var klubbrekord för Portland Trail Blazers. Han var ostoppbar i en magisk uppvisning. Foto: TT

71 poäng av Damian Lillard – fyra på bästalistan

Uppdaterad
Publicerad

Damian Lillard gjorde 71 poäng när Portland Trail Blazers slog Houston Rockets med 131-114. Därmed gick han in i ett exklusivt sällskap av legendarer.

De enda som ligger före honom på listan är Wilt Chamberlain som nådde kanske oslagbara 100 poäng, Kobe Bryant 81 och David Thompson 73.

– Jag fick igång skyttet tidigt och fortsatte att vara aggressiv. Jag njuter av att få jaga andra spelare, säger 32-årige Lillard som bland poängen satte 13 treor till NBA.

Det var en trea från Klay Thompsons rekord på 14 från 2018.

Lillards 71 poäng var klubbrekord för Portland Trail Blazers.

Publiiken stod upp på slutet och skrek: ”MVP, MVP!”.

Efteråt dopningstestades Lillard, vilket var jobbigt för honom eftersom han är rädd för sprutor.

– Jag har ju många tatueringar men när de tappar mig på blod är det något annat än att tatuera sig. Jag kände mig färdig och fick vila på golvet, säger Lillard.

”En mästerlig insats, ett konstverk”

Det var en uppvisning som gav eko.

– Det var en mästerlig insats, ett konstverk. Det är inte ofta vi får vara med om sådana här tillställningar och jag har varit med ett bra tag. Att göra 71 poäng är otroligt, säger Blazers coach Chauncey Billups.

– Att han redan i halvtid hade gjort 41 var galet och sedan fortsatte han i andra halvleken och gjorde allting rätt, fortsätter Billups.

Lillard har gjort 60 poäng och fler i fem matcher i sin karriär. Där har han Chamberlain med 32 och Bryant med sex framför sig i NBA-historien.

Cleveland Cavaliers Donovan Mitchell gjorde också 71 poäng för två månader sedan.

Trail Blazers är precis utanför slutspel med drygt 20 matcher kvar att spela av grundserien. Lillard gjorde sina poäng tidigt måndag morgon svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.