Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se armbågstacklingen i basket-VM som orsakade mardrömsskada Foto: SVT

Allvarlig skada i basket-VM – Serbiens Borisa Simanic har förlorat sin ena njure

Uppdaterad
Publicerad

En hård armbåge under basket-VM har fått allvarliga konsekvenser. Under måndagen kom beskedet att den serbiske spelaren Borisa Simanic har tvingats operera bort en njure.

”Jag är djupt ledsen över det som inträffade” säger spelaren som orsakade skadan, sydsudanske Nuni Omot, i ett uttalande.

Det var i slutminuterna av gruppspelsmatchen mot Sydsudan förra onsdagen som olyckan var framme.

Serbiens power forward Borisa Simanic fick en armbåge i mellangärdet, grinade illa efteråt och fördes till sjukhus.

Efter en akut operation såg läget ut att vara under kontroll. Men sedan tillkom ytterligare komplikationer och under söndagen togs beslutet att operera bort 25-årige Simanics ena njure. Det skriver bland annat ESPN med hänvisning till den serbiske landslagsläkaren.

Lagkompisar ville donera blod

Enligt huvudtränaren Svetislav Pesic var det en utmaning att ta reda på Simanic blodtyp. Flera av spelarna i det serbiska landslaget ska frivilligt ha erbjudit sig att donera blod till sin lagkompis.

Borisa Simanic kommer nu bli kvar på sjukhuset i Manila, den filippinska huvudstaden där VM spelas, de kommande dagarna för att återhämta sig.

Sydsudan fördömer rasism mot sin spelare

Via det sydsudanska basketbollförbundet ber spelaren Nuni Omot, vars armbåge orsakade skadan, om ursäkt och säger att det aldrig var hans mening att spela fult.

I uttalandet fördömer det sydsudanska förbundet också den rasism som Omot ska ha fått utstå till följd av det som hände.

Serbien vann gruppspelsmötet med 115-83.

Här får du allt om herrarnas basket-VM 2023 – så sänder SVT från mästerskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.