Alvik jagar historiskt damguld

Uppdaterad
Publicerad

Det är Sveriges mest framgångsrika basketklubb på herrsidan – men senaste guldet kom 1995!

Nu nysatsar Alvik Basket för en 20:e titel, den första på damsidan, med lagkänslan som vapen.

Se hela reportaget i spelaren ovan.

Klubben var nära redan förra säsongen, med en från proffslivet i Frankrike hemvändande Klara Lundquist som viktig spetsvärvning. Ironiskt nog föll laget i det som blev säsongens sista match, i toppmötet hemma mot just Luleå, 78-86. Det skilde därmed fyra poäng i tabellen till tvåan Alvik och mästartiteln delades ut med den ställningen som grund.   

– Jag tror nästan alla i laget grät, det var jättekänsligt, vi kände väl att nu hade vi chansen att ta det där guldet och visste inte om vi skulle få göra det igen. Men vi pratade ihop, vi sa, det är klart att vi ska köra en säsong till och hoppas att de inte stänger ner igen, säger landslagsguarden till SVT Sport inför ”revanschmötet” mot ett Luleå som tappat amerikanskorna Ivey Slaughter och Natisha Hiedemann.

Gästerna har dock fått hem Ellen Nyström och Josefin Vesterberg, landslagsspelare med hjärta i Luleå Basket, ett hemvävt tema som Alvik också försöker använda.

Städhjälp av stjärnorna

Lagkaptenen Paula Juhlin jobbar på kansliet och bistår med det mesta för att få snurr på verksamheten. När vi träffar laget åker dammsugaren fram för att hålla fint på läktarplats, låt vara att just hemmastödet numera begränsas till nästan bara TV-publik.

Även välmeriterade amerikanska stjärnan Janel McCarville, 38 årig center som vunnit WNBA och Euro League, rycker in när det kniper. Familjeandan är stark och då finns inte plats för divalater.

– Jag har inga problem med att stoppa undan egot och sopa golvet så att vi har en ren plan eller fylla på vattenflaskor om det behövs. Jag älskar mina lagkamrater och gör allt vad som krävs för att vi ska vinna. Om det hjälper så gör jag det, säger McCarville som vill ha ännu en mästartitel med sig innan karriären summeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.