Foto: Bildbyrån

Stekhett trepoängsskytte när Alvik vann

Uppdaterad
Publicerad

Underläge med tio poäng i halvtid.

Men grundserievinnarna Alvik vände mot de regerande mästarna, gjorde 61 poäng under andra halvan och vann den första matchen i SM-finalserien med 101-88.

– Jag hade hela tiden känslan att vi skulle komma tillbaka i matchen, säger Alviks tränare, Fotios Ioannidis.

Det här var till en början en jämn tillställning där Luleå ledde med 25-20 efter den första perioden. Amerikanskan i Luleå, Margaret Lucas, öppnade matchen starkt och var så långt innan halva matchen var spelad poängstarkast med sina 14 poäng.

Men i den andra inledde grundserievinnarna på ett imponerande vis och satte åtta raka poäng innan de regerande mästarna från Norrbotten hittade korgen igen, detta fram till en Alviksledning, 28-25.

Gick ifrån på nytt

Elin Ljunggren var poängledande för Alvik. Efter två perioder var hon poängbäst för de grönklädda med 17 poäng, lika många som Margaret Lucas. Men när Luleå väl vaknade på nytt, återtog de ledningen och gick ifrån till 48-38 halvvägs.

– Vi slarvar lite för mycket i försvaret. Vi vill dock fortsätta hålla högt tempo. Det går samtidigt snabbt i basket och Alvik är bra så vi får inte slappna av, sa Luleås Ellen Nyström till SVT efter första halvlek.

Stark moral

Nyström skulle visa sig ha alldeles rätt, att det kan gå snabbt.

I den tredje perioden visade Alvik på nytt upp prov på sin starka moral och innan perioden var över hade Alvik gått upp till 65-65. Två poäng i slutsekunderna av Felicia Camara-Ponturo gjorde att Luleå hade ledningen, 67-65.

Imponerade i den tredje perioden gjorde annars Alviks Anna Stern med ett par riktigt snygga trepoängskast.

Alviks segerryck

Lagen följdes åt hela vägen in mot slutet. Med sex minuter kvar att spela av den fjärde perioden var det 76-76 i denna första match i SM-finalserien.

Men tre minuter från full tid gick Alvik ifrån och detta tack vare ytterligare stabilt trepoängsskytte. Man satte 50% av sina trepoängskast (15/30), denna gång först från Anna Stern och sedan Elin Ljunggren. Matchen slutade till sist 101-88 till Alvik som därmed leder matchserien som avgörs i bäst av fem.

– Alvik inleder ganska knackigt men de sista 15 minuterna som de visar upp är jättestarka, säger SVT:s expert, Elisabeth Egnell och summerar efteråt:

– Jag håller fortsatt Alvik som favoriter, än mer efter den här matchen. Men det kommer att bli en jämn och spännande finalserie.

Glada miner i Alvikslägret.

– Jag tror på mitt lag och vi bara fortsatte spela. Jag hade hela tiden känslan att vi skulle komma tillbaka i matchen. Vi behövde den här segern, säger Alviks tränare, Fotios Ioannidis till SVT.

MER BASKET: Damernas liga utökas – Östersund går upp (15/4-21)

Statistik, Alvik-Luleå 101-88 (20-25, 20-23, 25-19, 36-21)

FG: 35/70 – 36/71

Tvåpoängare: 20/40 – 25/43

Trepoängare: 15/30 – 11/28

Returtagningar: 44-28

Poängbäst, Alvik:

Elin Ljunggren, 26 poäng

Janel Mccarville, 22

Klara Lundquist, 22

Poängbäst, Luleå:

Margaret Lucas, 22 poäng

Allis Nyström, 18

Matilda Ek, 16

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.