Expert-Egnell: ”Laget som håller jämnast nivå defensivt vinner SM-guld” Foto: SVT Grafik

Egnell inför SM-finalen i basket: ”Luleå förlorar mest på tomma läktare”

Uppdaterad
Publicerad

En laddad SM-final mellan årets två giganter Luleå och Alvik väntar, där det rådande pandemiläget kan bli en fördel för stockholmarna.

– Luleå hade i vanliga fall spelat inför 3 000 personer, och nu slipper Alvik hantera den pressen, säger SVT:s basketexpert Elisabeth Egnell.

Årets SM-final i basket spelas i bäst av fem matcher – mellan seriesegraren Alvik och serietvåan Luleå. Serien inleds med en första kraftmätning i Åkeshovshallen, Alviks hemmahall.

Går miste om storpublik

När finalen fortsätter i Luleå kommer klubben sakna ett av sina välkända trumfkort: den passionerade hemmapubliken.

– Luleå förlorar mest på att publiken saknas, tveklöst! De hade ju spelat inför 3 000 personer annars. Alvik sa tidigt på säsongen att man går för guldet, och slipper nu på sätt och viss hantera en del av vad favoritskapet kan innebära. Pressen utifrån, säger Elisabeth Egnell.

Ledarskap och spelförståelse

SVT:s expert tror att Alviks 38-åriga WNBA-meriterade amerikanska Janel McCarville kommer att få en nyckelroll i finalserien.

– Janel har spelförståelse, ledarskap på banan och rutin från stora matcher. På liknande sätt har Luleås Ellen Nyström en nyckelroll, och är den som håller ihop laget och ger trygghet på planen.

Vad kommer bli avgörande i denna finalserie?

– Som alltid i finalserien kommer det lag som håller jämnast nivå defensivt att vinna. Anfallet går oftast upp och ner för alla lag, så därför är en hög defensiv nivå avgörande.

Får vi se någon match i matchen?

– Ja, hur Klara Lundquist klarar av Felicia Ponturo och vem i Alvik som ska kontrollera Maggie Lucas.

Tror du att ”ordkriget” mellan coach Sandberg och Janel McCarville kommer ge matcherna extra gnista?

– Det är inte omöjligt, men Janel har gett svar på tal i form av storspel tidigare. Sandberg har dock en räv bakom varje öra och kommer säkerligen komma med fler utspel under seriens gång, säger Elisabeth Egnell.

Du ser första finalen på lördag i SVT Play/SVT1 med start 13.55-15.55. Kommentator: Peter Jonsson och Elisabeth Egnell.

KLIPP: Egnells tre poänger inför dambasketligan 20/21 (1 oktober 2020)

Finalfakta

• Luleå har dominerat den svenska basketscenen länge. Laget har vunnit guld sex av de sju senaste åren och vann dessförinnan fem SM-silver på raken.

• Luleå är regerande mästare efter att fjolårssäsongen avbrutits p.g.a. Corona-pandemin.

• Alvik är mesta mästare på herrsidan med 19 SM-guld, men jagar här sitt första guld på damsidan.

• Alvik vann grundserien efter att bara ha förlorat en enda match och vann cupfinalen ifjol mot just Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.