Amanda Zahui: ”Coacher ser mig som en naturlig ledare”

Sveriges största basketstjärna gör just nu succé i tjeckiska storklubben USK Prag, en av Europas bästa klubbar. – Det är det här man drömt om sedan man var liten, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Den svenska landslagscentern är en naturlig ledare på planen i tjeckiska mästarklubben USK Prag, precis som i landslaget.

– Coacher ser mig som en naturlig ledare. Jag pratar väldigt mycket, speciellt på planen. Det gör att coacherna tror på mig, säger Zahui, som blir en av huvudpersonerna när blågult spelar dubbla EM-kvalmatcher 10 och 14 februari (båda sänds direkt i SVT).

– Jag är nog lite av en clown. Gillar att skoja, se till att andra har kul. Jag är en väldigt seriös person men skämtar ganska mycket och gillar att ha kul.

Förutom Pragklubben representerar Zahui också New York Liberty i amerikanska WNBA, men där har succén låtit vänta på sig. Nästa steg är att etablera sig på allvar där.

Se hela inslaget med Zahui i spelaren ovan.

Så ser du EM-kvalet i SVT

Visa

10 februari
Sverige-Italien (i Borås)
15.30-17.30 SVT1/SVT Play

14 februari
Sverige-Kroatien (i Stockholm)
18.30-20.00 SVT2/SVT Play
20.00-20.30 SVT24/SVT Play

17 november
Makedonien-Sverige
21 november
Italien-Sverige

Kommentator: Björn Becksmo
Expert: Elisabeth Egnell

32 lag kvalar om 14 platser. Lagen är indelade i åtta grupper och Sverige spelar i grupp H med Makedonien, Kroatien och Italien. Gruppsegrarna och de sex bästa tvåorna går vidare till EM i Serbien och Lettland. Spanien är regerande mästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer