Amanda Zahui i intervju med SVT Sport. Foto: Marcus Östling/SVT

Amanda Zahui talar ut om vikten att prata om rasism: ”Sverige behöver se det”

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisbrutaliteten i Minneapolis – och George Floyds död – har många amerikanska idrottsstjärnor uppmanat till allas lika värde.

Svenska basketstjärnan och WNBA-proffset Amanda Zauhi har reagerat starkt och tagit ställning på sociala medier för vad hon anser är ett uttryck för en djupt rotad rasism.

– Det känns som att världen behöver se oss och våra känslor exakt så som vi känner. Jag tycker att Sverige behöver se det, vi pratar inte om det här, säger hon till SVT Sport.

I en video på sociala medier pratar Amanda Zahui om hennes känslor efter polisvåldet som upprört många den senaste veckan. För SVT Sport berättar hon om vikten att prata om det som hänt.

– Vi pratar inte om hur svarta blir behandlade här. Och att vara någon som är på den nivån som jag spelar och att vara ansiktet för Sverige inom basketen. Det kändes viktigt för oss alla som bor här också.

Har den någon påverkan tror du, när en idrottsstjärna tar ställning på det här sättet?

– Jag tror att folk som inte är medvetna, för det finns det de som inte är, om vad som pågår i världen, de får en direkt bild. Och sen är det för de som inte kan eller vet hur de ska tala ut eller använda sina ord och känslor – att de känner en gemenskap att de inte är själva i det här, säger hon och fortsätter:

– Det som känns att konversationerna är väldigt låga och tysta. Och det här är ingenting vi behöver vara försiktiga med. Det här är vår verklighet och något vi behöver prata om. För om vi sitter tysta så gör vi ingen skillnad.

”Föräldrar som ropade n-ordet och kallade mig apa”

Zahui berättar också om första gången hon själv usattes för rasism.

– Jag tror att första gången det hände så spelade jag barnbasket. Jag hade precis börjat spela och det var föräldrar som ropade n-ordet och kallade mig apa. Det var nog första gången inom idrotten som jag hörde det och jag kände...wow...det finns rasister här också.

– Bara för att vi spelar en idrott betyder det inte att vi är säkra på något sätt.

Zahui avslutar med att poängtera vikten av idrottares och hennes egen öppenhet kring viktiga samhällsfrågor.

– Jag ska fortsätta tala ut. Vara en person som folk kan nå och som folk kan förstå. Bara för att jag spelar på en hög nivå betyder det inte att jag är mindre människa.

Se HELA reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.