Amanda Zahui är numera klubblös. Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui skadad och kontraktslös

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska basketstjärnan Amanda Zahui har haft en tuff höst och vinter. Hon missade landslagets EM-kval i november efter att hon fått corona, nu står hon utan både klubb och kontrakt. Lägg till att hon är skadad.

– Det brinner som eld under foten och hugger som knivar i hälsenan, risken är stor att hälsenan går av om jag fortsätter att spela, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Amanda Zahui är skadad och kommer kanske inte att kunna spela basket på flera månader. Hon är även utan både klubb och kontrakt efter att hon har brutit med den ryska klubben Dynamo Kursk.

– Jag har inte spelat en match sen den 17 december. Jag och min agent kom överens med klubben att bryta kontraktet, säger Amanda Zahui.

Men skilsmässan skedde utan större komplikationer eftersom hon var skadad och behöver behandling, rehabilitering och eventuellt operation.

– Läkarna har konstaterat att jag har fem olika inflammationer i fem olika ledband i vaden och foten. Jag har prövat mediciner, olika behandlingar och till och med gått med en stövel i flera veckor, men det blir inte bättre.

Rehab i USA

På måndag bär det av till USA för att besöka en specialist i Los Angeles och undersöka vad det är som behöver göras.

– Jag åker till LA för att få hjälp av en läkare. Maurice heter han och är specialist och van med basketspelare eftersom han har hand om många andra spelare både i WNBA och NBA.

Zahui räknar med att det kan ta allt ifrån några veckor till någon månad att få ordning på foten och hälsenan.

Free agent

Amanda Zahui har spelat i den amerikanska proffsligan, WNBA, i sju år, men nu är hon utan kontrakt även där.

– Mitt kontrakt med New York Liberty har gått ut och det ska både bli spännande och nervöst att se hur stort intresset är för mig nu.

Hon säger att hon verkligen älskar New York som stad och att spela för Liberty, men att hon nu är öppen för nya utmaningar.

– Från och med igår är det tillåtet för lagen i WNBA att kontakta spelare och agenter, så nu väntar jag på att min agent håller mig uppdaterad med vad som händer. Jag är riktigt nyfiken på hur stort intresset är.

För Amanda Zahui är det i första hand inte pengarna det handlar om.

– Jag är mest ute efter att komma till ett lag där jag har en tydlig roll. Det behöver nödvändigtvis inte vara som en startspelare, utan det handlar mer om att jag får göra det jag är bra på, och chans att fortsätta att utvecklas.

Landslaget får vänta

Zahui är den största stjärnan i det svenska landslaget men hon kommer inte att kunna delta i den sista EM-kvalmatchen, mot Montenegro den 4 februari.

– Vi är ju redan klara för EM och jag har pratat med förbundskapten Marco Crespi, så nu siktar jag på att bli frisk och komma tillbaka till EM i sommar.

Framtiden är viktig

Amanda Zahui är 27 år, fortfarande ung, som hon själv säger, men samtidigt påpekar hon att karriären snabbt kan vara över om hon inte tar hand om sin kropp.

– WNBA drar inte igång förrän i april med försäsongen så nu har jag en bra chans att verkligen ta hand om kroppen, bli hel och frisk. Viktigast är att vara i bra form och spelklar till EM och när WNBA drar igång igen, säger Amanda Zahui.

ARKIV: Amanda Zahui: ”Jag är trött på att vara hatad” (31 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.