Amanda Zahui. Foto: Bildbyrån

Zahui: ”Känner mig ofta ifrågasatt”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui vände sig nyligen till polisen för att få ett id-kort men blev ifrågasatt om hon verkligen var svensk medborgare och bodde i Sverige

– Det känns både tråkigt och kränkande att bli ifrågasatt på det här sättet, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Amanda Zahui har varit basketproffs i snart tio år och haft hela världen som arbetsplats. Hon har även bott utomlands under många år, men att hon skulle bli misstänkt för att inte vara svensk medborgare trodde hon inte.

– Jag var till polisen för att beställa ett id-kort och trodde det var enkelt, men det visade sig att jag blev kraftigt ifrågasatt om jag bodde i Sverige och om jag överhuvudtaget var svensk medborgare. Jag hade alla papper, intyg och uppgifter som krävdes med mig men det hjälpte inte.

Krävde hela familjen uppgifter

Polisen yrkade på att få alla personuppgifter för hela hennes familj. Både mamma, pappa och hennes bror.

– Det är verkligen inte första gången som jag blir ifrågasatt, det känns som att det väldigt ofta handlar om min bakgrund, säger Amanda Zahui.

Inte första gången

Det är långt ifrån första gången som hon känner sig särbehandlad. Hon delar ofta historier på sina sociala medier och har även berättat om detta under sitt sommarprat i Sveriges Radio.

Hon berättar om ett annat tillfälle då hon för ett par år sen ville öppna ett bankkonto. Amanda gick till banken med sin pappa men blev även då ifrågasatt och till och förolämpad.

–Den vi hade möte med på banken frågasatte mig som person och även min pappa som följde med. Bankpersonen ville veta var mina pengar kom ifrån, och pratade om att de behövde försäkra sig om att det inte handlade om knarkpengar. Min pappa gick i taket och blev väldigt arg.

Aldrig haft ett id-kort

Hon har alltid använt sig av passet för identifiering men behöver ibland hjälp från sina föräldrar att med att till exempel hämta ut paket.

– Jag reser ju mycket och jobbar utomlands så nu vill jag ha möjlighet att be min familj att hämta ut paket och liknande och då behöver de mitt leg för att kunna göra det.

ARKIV: Amanda Zahui: ”Jag är trött på att vara hatad” (31 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.