Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amanda Zahuis kritik och förbundets svar i spelaren Foto: Bildbyrån/SVT

Amanda Zahui slutar i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Svensk baskets största stjärna och affischnamn under många år Amanda Zahui slutar i landslaget med omedelbar verkan.

– Jag har tyvärr nått en punkt där jag inte har något mer att ge i landslaget. Och det gör jävligt ont. Jag upplever att det inte alltid är en trygg miljö, säger hon till SVT Sport.

Det är en ledsen och besviken Amanda Zahui som nu säger adjö till det svenska basketlandslaget. Hon berättar att det var ett väldigt svårt beslut att fatta men att det är en mängd olika faktorer som nu har lett fram till att hon bestämt sig för att avsluta landslagskarriären. Ett beslut som hon delgett det svenska basketförbundet.

– Det är mycket man svept under mattan, med rasism, saker som inte ska sägas och ignoranta saker. Förbundet har inte haft vår rygg.

Landslaget har två EM-kvalmatcher i november dit Zahui var kallad men som hon nu inte kommer att spela.

Den här säsongen hade hon skrivit kontrakt med den israeliska ligasegraren Maccabi Bnot Ashdod. Hon åkte dit i början av oktober men kriget bröt ut innan hon hann spela någon match. Istället fick hon fly med fara för sitt liv.

– Bomberna skakar hela byggnaden där jag bor och jag tror inte jag ska överleva. Ingen från förbundet hör av sig till mig eller Paulina Hersler, (proffs i Israel, red anm), för att se om vi är okej, eller ens lever för den delen. Det var min sista droppe, basketförbundet bryr sig inte om mig som person.

”Miss i kommunikationen”

Lars Johansson, sportchef på basketförbundet, har pratat med Zahui och tagit emot hennes beslut.

– Jag håller med henne och det är en miss i kommunikationen från vår sida. Jag skulle ha säkerställt att någon av coacherna eller jag snabbt hade kommit i kontakt med henne.

Johansson förstår även hennes frustration kring den individuella miljön i basketlandslagen men menar att det har gjort och görs en hel del för att komma till rätta med bland annat upplevd rasism.

– Det har säkert funnits sådana situationer och hennes känsla är riktigt men jag delar inte hennes uppfattning att vi inte gör något åt saken eller att vi inte lyssnar. Jag tycker att vi jobbar hårt med den här typen av frågor i svensk basket.

SVT sänder Sveriges båda EM-kvalmatcher 9 och 12 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.